
Opis
Spaghetti to najsłynniejszy makaron pochodzący z południowych Włoch, z miast o największej koncentracji fabryk makaronów: Neapol, Genua i Liguria. Spaghetti jest to długi makaron o okrągłym przekroju, jego średnia wynosi ok. 1,92 / 2,00 mm. Po raz pierwszy nazwę "Spaghetti" użyto oficjalnie w 1819 roku na łamach pierwszego włoskiego słownika Nicolo Tommaseo i Bernardo Bellini . Spaghetti miało być "Tak grube jak nić Spago i tak długie, jak sopracapellini " W 1957 roku BBC wydał pierwszą wzmiankę o produkcji tego makaronu. Następnego dnia linie telefoniczne BBC blokowały się od rozmów telefonicznych z osobami, które chciały uzyskać więcej informacji odnośnie producentów spaghetti w celu zakupu bądź dystrybucji tego produktu. Spaghetti mogą być serwowane z pomidorami, jest idealne do zimnych sosów z warzywami i aromatycznymi ziołami . Doskonale nadaje się również do szybkich, gorących sosów z czosnkiem i pieprzem. Jest perfekcyjne z sosami rybnymi ze skorupiaków i innych owoców morza, z "zielonymi" sosami śmietanowymi, mascarpone, miękkimi serami i topionymi, z przyprawami takimi jak szafran, curry czy imbir.
Makaron bezglutenowy jest to idealne rozwiązanie dla tych osób, które nie mogą spożywać zwykłego makaronu z mąki zbożowej, bo ich organizm nie toleruje glutenu - białka zawartego między innymi w zbożach. Makaron bezglutenowy jest przeważnie produkowany z mąki kukurydzianej bądź ryżowej.
skład: mąka kukurydziana 70%, mąka ryżowa 29,5%, amulgatory: E471