- Spaghetti z matrycy z brązu 1kg La Molisana
Spaghetti to najsłynniejszy makaron pochodzący z południowych Włoch, z miast o największej koncentracji fabryk makaronów : Neapol, Genua i Liguria.
Spaghetti jest to długi makaron o okrągłym przekroju, jego średnia wynosi ok. 1,92 / 2,00 mm.
Po raz pierwszy nazwę "Spaghetti" użyto oficjalnie w 1819 roku na łamach pierwszego włoskiego słownika Nicolo Tommaseo i Bernardo Bellini .
Spaghetti miało być "Tak grube jak nić Spago i tak długie, jak sopracapellini " W 1957 roku BBC wydał pierwszą wzmiankę o produkcji tego makaronu.
Następnego dnia linie telefoniczne BBC blokowały się od rozmów telefonicznych z osobami, które chciały uzyskać więcej informacji odnośnie producentów spaghetti w celu zakupu bądź dystrybucji tego produktu.
Spaghetti mogą być serwowane z pomidorami, jest idealne do zimnych sosów z warzywami i aromatycznymi ziołami .
Doskonale nadaje się również do szybkich, gorących sosów z czosnkiem i pieprzem.
Jest perfekcyjne z sosami rybnymi ze skorupiaków i innych owoców morza , z "zielonymi" sosami śmietanowymi, mascarpone, miękkimi serami i topionymi, z przyprawami takimi jak szafran, curry czy imbir.
Makarony La Molisana są wytwarzane metodą TRAFILATURA AL BRONZO, tzn. że makaron jest wytłaczany przez matryce z brązu, dzięki czemu struktura makaronu jest porowata, co sprawia, że sos lepiej utrzymuje się na makaronie. Taki sposób wytwarzania makaronu jest najbardziej szlachetny.
Co oznacza technika przetwarzania makaronu za pomocą matryc z brązu?
Mieszanina wysokiej jakości semoliny i wody przechodzi przez „matrycę” z otworami o różnych kształtach i rozmiarach, które odtwarzają format pożądanego makaronu.
Następnie szereg obrotowych noży umieszczonych na wyjściu z „matrycy” przecina wyrób, wyznaczając długość makaronu. Materiał, z którego wykonane są „matryce”, określa porowatość i strukturę zewnętrznej powierzchni ciasta.
We Włoszech suchy makaron uzyskuje się specjalną włoską techniką przeciągania brązem, poprzez walcowanie, a następnie suszenie ciasta.
Czas gotowania: około 11 minut
Wartość energetyczna w 100g:
Energia - 1498 kJ
Białko - 14,5g
Tłuszcz - 1g
Cukier - 70g
Sód - 8g
Sposób przechowywania: w suchym i chłodnym miejscu