












Są takie ciasta, którym nie mogą się oprzeć zarówno dorośli, jak i dzieci ze względu na ich lekkość, aromat i niepowtarzalny smak. Jednym z nich jest z pewnością wielkanocna Colomba "gołąbek", która we Włoszech jest zawsze podawana podczas tego ważnego święta religijnego.
Ciasto to symbolizuje Wielkanoc, zarówno ze względu na swój kształt gołąbka z rozłożonymi skrzydłami, który sam w sobie jest również symbolem pokoju i czystości, jak i ze względu na to, że zawiera jajka, jako metaforę odrodzenia.
Przepisów na wykonanie tego włoskiego wielkanocnego ciasta jest niezliczona ilość, a zrobienie go w domu zajmuje dużo czasu ze względu na rozległe okresy wyrastania ciasta drożdżowego, przez co, jak wiele tradycyjnych deserów, wymaga więcej niż jednego dnia.
Bogate ciasto drożdżowe, chrupiący cukier puder, duża ilość migdałów, jajka, mąka, mleko i bezgraniczna pasja: oto prosty przepis na wyjątkowe ciasto wielkanocne o bogatym, otulającym smaku.
Pyszna polewa z najwyższej jakości migdałów i ziaren cukru pokrywa delikatną masę wzbogaconą o klasyczne owoce kandyzowane.
Znakomita sama w sobie Colomba jest często podawana ze świeżymi jagodami, oblana ciemną czekoladą, posmarowana słodkimi pastami lub połączona z bitą śmietaną lub mascarpone.
Włosi cieszą się kawałkiem z kawą na śniadanie lub łączyć to świąteczne ciasto z kieliszkiem Prosecco lub wina deserowego.