Złóż zamówienie w ciągu:
 
a wyślemy je jeszcze dziś
 
Producenci
Pinsa - Alimenta 230 g Pinsa - Alimenta 230 g
Producent: Alimenta
Cena: 16,90 zł
szt. +-
zobacz więcej

Oliwa z oliwek to produkt bez którego ciężko wyobrazić sobie włoską kuchnię. Dodana do przeróżnych produktów i dań stanowi nie tylko smakowitą przyprawę, ale także jest cennym źródłem różnych wartości odżywczych. We Włoskim Sklepiku oferujemy oleje z oliwek z pierwszego tłoczenia, najwyższej jakości, od sprawdzonych włoskich producentów – z reguły są to rodzinne firmy, które produkcją oliwy zajmują się od pokoleń. Tworzą je z poszanowaniem tradycji, wykorzystując jednocześnie najnowszą wiedzę i technologię, by otrzymać produkt doskonały. W naszej ofercie znajdziecie olej z oliwek extra vergine, oliwy filtrowane oraz niefiltrowane. Posiadamy także ciekawe aromatyzowane oliwy z oliwek, które urozmaicą każde danie, nadając mu niepowtarzalny smak.

Jak powstaje włoska oliwa z oliwek

Proces produkcji oleju z oliwek rozpoczyna się na etapie uprawy oliwek. Najpopularniejszymi regionami słynącymi właśnie z uprawy oliwek są Sycylia, Toskania, Apulia, Abruzja i Kalabria. Pierwszym kluczowym momentem jest zbieranie owoców w odpowiedniej fazie ich dojrzewania. W czasie tego procesu w oliwkach zwiększa się zawartość oleju, a zmniejsza ilość wody. Zbiory we Włoszech rozpoczynają się w październiku, a kończą w grudniu lub nawet w styczniu w przypadku odmian wolnodojrzewających. Tradycyjnie oliwki zbierane są ręcznie lub poprzez uderzanie gałęzi prętami i przeczesywaniem drzewa specjalnymi grabiami. Na ziemi rozkłada się duże płótna, dzięki czemu oliwki nie mają kontaktu z ziemią. Zapobiega to także uszkadzaniu się owoców.

Kolejnym etapem jest oddzielenie owoców od liści i gałęzi. Następnie owoce są myte, by wyeliminować resztę zanieczyszczeń. Umyte oliwki są gotowe do tłoczenia. Całe owoce, łącznie z pestkami, są rozgniatane i mielone. Dla uzyskania najlepszej jakości oliwy, cały ten proces powinien odbywać się przy pełnej kontroli temperatury, „na zimno”. Ostatnim etapem jest proces filtracji. Na rynku dostępne są zarówno oliwy filtrowane jak i niefiltrowane. Warto pamiętać, że te drugie mają krótszą datę przydatności do spożycia.

Najbardziej wartościowym olejem z oliwek jest „extra vergine”. Taka oliwa musi pochodzić z pierwszego tłoczenia, a cały proces musi być wynikiem działania mechanicznego. Oliwa z pierwszego tłoczenia musi być tłoczona na zimno i zawierać mniej niż 0,8% kwasów tłuszczowych.

Tym co stanowi dodatkową gwarancję wysokiej jakości włoskiej oliwy są certyfikaty DOP i IGP, dzięki którym możemy mieć pewność w jakim regionie została wyprodukowana – od uprawy oliwek po przelanie do butelek.

Olej z oliwek w kuchni – smak, aromat i zastosowanie

Olej z oliwek można dostać niemal w każdym sklepie. Cena oliwy z oliwek waha się od kilku do nawet kilkudziesięciu złotych. Jak powinna wyglądać, pachnieć i smakować oliwa włoska? Wszystko zależy od szczepów oliwek, z których jest tłoczona, od regionu w których rosły i od samego procesu produkcji. Dobre oliwy z oliwek mają kolor różnych odcieni żółtego i zielonego. Mogą być zarówno jasnożółte, jak i ciemnozielone, niepożądany jest kolor pomarańczowy. W aromacie dobrej włoskiej oliwy, w zależności od jej rodzaju, powinny być wyczuwalne nuty owocowe, migdałowe, zapach świeżo skoszonej trawy, czy zielonych pomidorów. Oliwy z oliwek mogą znacząco różnić się bukietem smakowym, dzięki czemu każdy może dobrać je odpowiednio do swoich preferencji. Na rynku dostępne są zarówno włoskie oliwy z oliwek o delikatnym, łagodnym smaku jak i te bardziej zdecydowane i pikantne, o wyższej lub niższej kwasowości. Dobre oleje z oliwek mają często wyczuwalną gorycz przypominającą migdały. Można w nich odnaleźć również posmak kwiatów, ziół, czy orzechów.

Wykorzystanie oliwy z oliwek w kuchni jest praktycznie nieograniczone. Ze względu na jej wyjątkowe walory smakowe i wartości odżywcze warto stosować ją na zimno. Doskonale komponuje się po prostu ze świeżym pieczywem. Jest idealnym zwieńczeniem każdej sałatki. Olejem z oliwek można polać świeże pomidory, czy mozzarellę. Dodawana jest chętnie do makaronów, owoców morza i mięs. Pomaga zachować składniki odżywcze produktów podczas ich gotowania. Aromatyzowane oleje z oliwek to doskonała przyprawa, która wzmocni smak i wzbogaci aromat każdego dania.

Oliwa włoska – na zdrowie!

Oliwa z oliwek, szczególnie extra vergine, jest produktem, który dzięki wielu wartościom odżywczym pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Przede wszystkim jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają ryzyko udaru, zawału serca, a także chronią przed miażdżycą. Włoska oliwa z oliwek zawiera także dużo cennych polifenoli, które mają działanie antyoksydacyjne, obniżają ciśnienie oraz korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy i immunologiczny. Poza tym oliwa włoska to źródło witaminy A, C, E i witamin z grupy B. Według badań ma właściwości antyrakowe, zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych, a także ma bardzo korzystny wpływ na wygląd skóry i paznokci. Włoska oliwa z oliwek uznawana jest za najzdrowszy tłuszcz, a jej niewielkie ilości mogą bez obaw stosować osoby na diecie.

Historia włoskiej oliwy

Pierwsze wzmianki w historii dotyczące oliwy z oliwek można odnaleźć w okolicach 4000 roku p.n.e. Wytwarzana w rejonie Izraela i Armenii, służyła jako maść, lekarstwo i do zasilania lamp. Do rozpowszechnienia uprawy oliwek i produkcji oliwy na terenach śródziemnomorskich przyczynili się Grecy. W czasach rzymskich gaje oliwne znajdowały się na całym terytorium Cesarstwa. Nałożenie odpowiednich podatków spowodowało poprawę procesów uprawy i produkcji. Rzymianie zaczęli także klasyfikować olej w zależności od rodzaju tłoczenia. Za ich czasów włoskie oliwy z oliwek zaczęły być eksportowane na tereny Północnej Europy. Kiedy upadło Imperium Rzymskie upadła także uprawa oliwek. Dopiero w średniowieczu zaczęto ją wznawiać, aż wreszcie w 1400 roku Włochy stały się największym na świecie producentem oleju z oliwek. W XVIII wieku zaczęto katalogować drzewa oliwne i klasyfikować je według pochodzenia. Określano także, które regiony Włoch mają najlepsze warunki pod uprawę drzew oliwnych i tam zwiększano ich ilość. Włoska oliwa stawała się coraz bardziej popularna w Europie i uznawana była za doskonałą. Lata doświadczeń, doskonalenie produkcji, a zarazem poszanowanie tradycji sprawiają, że ten status oliwa z Włoch posiada do dziś.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium