Dania kuchni włoskiej są niezwykłe, o czym wie cały świat. Ta niezwykłość nie tkwi w szczególe. Ona tkwi w prostocie. Najlepsze włoskie potrawy można opisać stwierdzeniem "jak niewiele potrzeba do szczęścia" i będzie to świętą prawdą!
Czego potrzebujemy:
- Grana Padano DOP tarty
- Pomidory Pelati
- Oliwa extra vergine 1L
- Makaron fettuccelle
- Mozzarella di bufala
Wykonanie:
1. Do zagotowanej i lekko posolonej wody wrzucamy makaron. Możemy dodać kilka kropel oliwy, aby zapobiec sklejeniu wstążek.
2. W tym czasie na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, a następnie wlewamy pomidory w puszce Pelati i przykrywamy, aby szybciej się zagrzały.
3. Do pomidorów dodajemy kilka ząbków czosnku, sól, pieprz, przyprawy wg uznania. Na koniec duszenia możemy wrzucić kawałeczki bufali i wszystko razem delikatnie wymieszać. Bufala zacznie się trochę ciągnąć.
4. Wyciągamy makaron z garnka i wrzucamy go na patelnię, mieszamy razem z sosem.
5. Serwujemy! :)
P.S. Możemy także bufalę podać na zimno na makaron z sosem, będzie równie pysznie.
Wszystkie użyte produkty są dostępne w naszym sklepie.