Charakterystyka włoskiego sera Pecorino 0
Charakterystyka włoskiego sera Pecorino

Ser owczy to świetna alternatywa dla wyrobów z krowiego mleka. Jest  bogaty w witaminy i składniki mineralne, nie brakuje w nim białka i zdrowych tłuszczów. 

Co wyróżnia sery owcze? Przede wszystkim specyficzny zapach i niepowtarzalny smak. Pod względem składników ważnych dla organizmu człowieka, sery owcze są znakomitym źródłem pełnowartościowego białka, cynku oraz witamin z grupy A i B. W Polsce hodowla owiec jest bardzo popularna na terenach górzystych i to właśnie tam można kupić wyroby z sera owczego w postaci bryndzy, oscypka czy redykołki. 

A co z oryginalnym, włoskim smakiem sera owczego? Jednym z najbardziej cenionych produktów jest ser owczy Pecorino, czyli włoski rarytas dostępny w sześciu wariantach do wyboru. Wytwarza się go zgodnie z oryginalną recepturą chronioną znakiem pochodzenia.

 

Czym charakteryzuje się ser Pecorino?

Ser Pecorino pochodzi z Włoch i wytwarza się go z mleka owczego. To produkt typowo ,,krajowy” - w kuchni włoskiej gości od wieków, a jego smakiem zachwycali się cesarzowie i Rzymianie. Oryginalny ser Pecorino można poznać po europejskim symbolu DOP. Warto wiedzieć, że w sprzedaży znajduje się wiele rodzajów tego słynnego przysmaku: można kupić ser Pecorino Romano, Pecorino Sardo, Pecorino Toscano, Pecorino Siciliano, Pecorino di Picinisco i Pecorino di Filiano. Nie różnią się one wyłącznie nazwą - każda odmiana ma swoje unikalne cechy, charakterystyczne i cenne dla prawdziwych kulinarnych smakoszy.

Ser Pecorino to produkt długo dojrzewający, który pomimo swojej pozornej twardości pozostaje kruchy. Zalicza się do serów podpuszczkowych, a do jego produkcji używa się wyłącznie mleka owczego. Jeśli ktoś lubi pikantne i słonawe sery o grudkowatej konsystencji, to warto sięgnąć po Pecorino Romano. W smaku można porównać go do parmezanu, ale jego aromat jest zdecydowanie bardziej intensywny. Sery Pecorino zawierają sporo białka, ale przeważają kwasy tłuszczowe, co czyni je wysokokalorycznymi produktami spożywczymi. W serach tego typu nie brakuje też witamin z grupy B, potasu i wapnia. W zależności od stopnia dojrzałości, ser może mieć łagodny i słodki smak lub - wprost przeciwnie - wyrazisty i pikantny.

 

Ser Pecorino - do czego można go wykorzystać?

Sery Pecorino można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jedynymi ograniczeniami są zdolności kulinarne i własna kreatywność. Ten długodojrzewający i kruchy ser może być częścią niemal każdego dania. Najlepiej smakuje w połączeniu z różnego rodzaju makaronami - można go zetrzeć i posypać nim potrawę. Warzywa z dodatkiem sera Pecorino smakują wyśmienicie. On sam może być traktowany jako przystawka, dodatki są zbędne, bo bez nich również smakuje wyśmienicie. 

Ten rodzaj włoskiego sera świetnie pasuje do klasycznej deski wędlin. Podany w takie formie będzie doskonałą przekąską na kameralnych lub nieco większych imprezach. Sprawdzi się jako dodatek do świeżego, chrupiącego pieczywa, jednak najlepszy efekt uzyska się, zestawiając Pecorino Romano z dobrej jakości winem.

Nie należy zapominać, iż ser Pecorino często zastępuje parmezan, dlatego idealnie sprawdzi się na pizzy.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium