Dlaczego cena trufli jest tak wysoka? 0
Dlaczego cena trufli jest tak wysoka?

Niezwykle intensywny aromat, wyjątkowy smak i wysoka cena. Trufle, bo to właśnie o nich mowa, zaliczane są do grupy makrogrzybów. Spośród ok. 25. gatunków znanych w Europie, tylko część z nich zaliczana jest do grona grzybów jadalnych.

Prawdziwe trufle włoskie nie są dostępne w zwykłym dyskoncie spożywczym. Ich ilość jest mocno ograniczona, co wpływa m. in. na bardzo wysoki koszt zakupu. Na co zwrócić uwagę podczas zakupu trufli? Czy trufle są zdrowe, warte swojej ceny i jakie są rodzaje trufli? Zapraszamy do lektury!

 

Co wpływa na wysoką cenę trufli?  

Prawdziwi smakosze trufli często zwracają uwagę na to, iż cena tych produktów może ulegać niewielkim wahaniom. Trufle włoskie oraz ich cena uzależniona jest przede wszystkim od zmiennych warunków pogodowych (temperatury oraz opadów), a także od faktu, iż przez wielu uznawane są za najsmaczniejsze grzyby na świecie. Niezwykle ważną kwestią jest również prawo popytu i podaży. Z uwagi na mocno ograniczoną dostępność produktu i duże zainteresowanie jego zakupem, ceny trufli szybują do góry, powodując, że grzybki te bywają nazywane towarem luksusowym.

 

Rodzaje trufli i ich ceny

Wśród wielu gatunków trufli, do najpopularniejszych zaliczyć możemy:

  • truflę białą - określana mianem ,,królowej trufli”, najbardziej pożądana odmiana, spożywana głównie na surowo, bez obróbek termicznych,
  • truflę czarną - o intensywnym, mocno owocowym zapachu, zbieraną głównie we Włoszech,
  • truflę czarną zimową - o zapachu podobnym do gałki muszkatołowej,
  • truflę czarną gładką - mniej znany okaz, przypominający truflę białą,
  • truflę czarną bagnoli - o ciemnej skórce z jasnym miąższem, zbieraną głównie w środkowej części Włoch,
  • truflę letnią - o lekko orzechowym posmaku i wyjątkowo mocnym zapachu.

Za najdroższy gatunek uznaje się truflę białą, która ma bardzo mocny i wyrazisty aromat, intensywny smak. Sezon na ten przysmak trwa tylko parę miesięcy. Na rynku dostępne są też trufle czarne, włoskie, marokańskie, chińskie i himalajskie. Za białe trufle trzeba zapłacić od 3 do nawet 9 tysięcy euro za kilogram! Tańsze są trufle czarne (od tysiąca do 3,5 tysiąca euro). Trufle letnie mają jeszcze niższą cenę, ale nadal jest ona wysoka, bo wynosi 200-600 euro za kilogram.

 

Jak rosną trufle? Występowanie i ogólna charakterystyka

Trufle są produktem dziko rosnącym, wzrastają bez ingerencji człowieka. Rosną pod ziemią, na głębokości ok. 10-20 cm. Idealnie przystosowały się do warunków środowiska, wykazując dużą odporność na suszę. Z uwagi na to, iż dojrzałe trufle wydzielają specyficzne związki organiczne i zapachy, produkty te są częstym ,,wabikiem” na dziką zwierzynę.  

Z uwagi na specyficzne warunki wzrostu, do ,,zbierania” trufli angażowane są specjalne wyszkolone rasy psów. Poszukiwania zajmują sporo czasu, a zaangażowanie wielu osób i zwierząt generuje oczywiście dodatkowe koszty. Ponadto, zbieranie trufli jest możliwe tylko w nielicznych krajach i regionach. 

Kolejny problem dotyczy tego, że trufle niestety szybko tracą świeżość. Na wzrost cen wpływa też krótki sezon na trufle, który określony jest czasem zbioru grzybów, a także fakt, iż są to produkty często zjadane przez dzikie zwierzęta.

 

Trufle w kuchni - do jakich potraw dodawać trufle? 

Specyficzny zapach, wyjątkowy smak i niepowtarzalny wygląd - te cechy trufli sprawiają, że zainteresowanie tym produktem wzrasta z roku na rok. Jak wykorzystać trufle w kuchni? Grzybki będą idealne jako dodatek do mięsa oraz składnik wykwintnego farszu. Warto wspomnieć o produktach, których bazą są trufle - pasta truflowa, pesto z trufli lub oliwa truflowa to produkty, które powinny znaleźć się w kuchni każdego miłośnika wykwintnych smaków.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium