Risotto nero z kalmarami 0
Risotto nero z kalmarami

Czarne risotto przywołuje wspomnieniami chwile spędzone przy stole w małym porciku z kieliszkiem zimnego wina w upalne południe. A z naszym prostym przepisem możecie również powrócić do smaku, który wówczas był spełnieniem kulinarnych marzeń. 

 

Risotto nero z kalmarami - składniki

 

Wykonanie:

  1. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy posiekaną cebulkę, czosnek, 3 garści ryżu i zalewamy to kieliszkiem wina.
  2. Gdy wszystko się zeszkli i przydusi zalewamy to bulionem od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż wchłonie bulion, ponownie zalewamy go bulionem i znów mieszamy co jakiś czas. Powtarzamy czynność do czasu, aż ryż będzie odpowiednio ugotowany. 
  3. W tym czasie umyte i oczyszczone tuby kalmara kroimy w 2 cm paski. Rozgrzewamy patelnię z oliwą i czosnkiem i wrzucamy na patelnię krążki kalmara. Możemy dodać także peperoncino, zyskamy więcej pikanterii. Podsmażamy kalmara, aż...będzie miękki :) nie za długo! 
  4. Do ugotowanego ryżu dodajemy łyżeczkę atramentu i usmażone kalmary, mieszamy delikatnie. 
  5. Gotowe :) 

Wszystkie składniki znajdziecie w naszym sklepie. 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium