Najsłodsze odmiany pomidorów
Najsłodsze odmiany pomidorów
0

Pomidory - zgodnie z kwalifikacją towarów spożywczych - uznaje się za warzywa, ale prawda jest zupełnie inna. W znaczeniu botanicznym są to niezwykle smaczne i zdrowe owoce. Słodkie i soczyste pomidory stanowią podstawę kuchni włoskiej, cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. 

Dlaczego cena trufli jest tak wysoka?
Dlaczego cena trufli jest tak wysoka?
0

Niezwykle intensywny aromat, wyjątkowy smak i wysoka cena. Trufle, bo to właśnie o nich mowa, zaliczane są do grupy makrogrzybów. Spośród ok. 25. gatunków znanych w Europie, tylko część z nich zaliczana jest do grona grzybów jadalnych.

Najbardziej znane produkty z Sycylii
Najbardziej znane produkty z Sycylii
0

Sycylia to włoska wyspa, która zachwyca nie tylko widokami i klimatem, ale również bogactwem rozmaitych smaków. Wśród wielu doskonałych potraw na uwagę zasługują przede wszystkim regionalne specjały, które są dowodem na doskonałe gusta smakowe Sycylijczyków. Produkty wytwarzane z pokolenia na pokolenie znane są turystom od lat i stanowią bogactwo dziedzictwa kulturowego. Z czego zatem słynie włoska wyspa?

Risotto nero z kalmarami
Risotto nero z kalmarami
0

Czarne risotto przywołuje wspomnieniami chwile spędzone przy stole w małym porciku z kieliszkiem zimnego wina w upalne południe. A z naszym prostym przepisem możecie również powrócić do smaku, który wówczas był spełnieniem kulinarnych marzeń. 

Fettuccelle z pomidorami i bufalą
Fettuccelle z pomidorami i bufalą
0

Dania kuchni włoskiej są niezwykłe, o czym wie cały świat. Ta niezwykłość nie tkwi w szczególe. Ona tkwi w prostocie. Najlepsze włoskie potrawy można opisać stwierdzeniem "jak niewiele potrzeba do szczęścia" i będzie to świętą prawdą!

Conchiglie all'Arrabbiata
Przepis na Conchiglie all'Arrabbiata
0

Arrabbiato po włosku oznacza wściekły, a więc pasta all’arrabbiata to danie, w którym główną rolę gra pikantna peperoncino Przepis jest bardzo prosty i wymaga tylko paru produktów, ale nie czuć, by czegoś w nim brakowało. Sos arrabbiata jest ostry i wyrazisty. Oprócz świeżej, ewentualnie suszonej czerwonej peperoncino potrzebne są jedynie pomidory, czosnek i trochę oliwy z oliwek do smażenia. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium