Pomidory - zgodnie z kwalifikacją towarów spożywczych - uznaje się za warzywa, ale prawda jest zupełnie inna. W znaczeniu botanicznym są to niezwykle smaczne i zdrowe owoce. Słodkie i soczyste pomidory stanowią podstawę kuchni włoskiej, cieszą się ogromną popularnością na całym świecie.

Włoskie wędliny to produkty typowo lokalne, a ich wyjątkowy smak ceniony jest na całym świecie. Ze względu na oryginalne receptury oraz niesamowite wrażenia smakowe szczególnym uznaniem cieszą się długodojrzewające szynki włoskie.
Ser owczy to świetna alternatywa dla wyrobów z krowiego mleka. Jest bogaty w witaminy i składniki mineralne, nie brakuje w nim białka i zdrowych tłuszczów.
Pizza neapolitańska bardzo mocno zyskuje na popularności ze względu na niepowtarzalne walory smakowe. Wiele osób pewnie zadaje sobie pytanie czy taką pizzę można przygotować samodzielnie w domu? Postaramy się na to odpowiedzieć w poniższym artykule.
Niezwykle intensywny aromat, wyjątkowy smak i wysoka cena. Trufle, bo to właśnie o nich mowa, zaliczane są do grupy makrogrzybów. Spośród ok. 25. gatunków znanych w Europie, tylko część z nich zaliczana jest do grona grzybów jadalnych.
Sycylia to włoska wyspa, która zachwyca nie tylko widokami i klimatem, ale również bogactwem rozmaitych smaków. Wśród wielu doskonałych potraw na uwagę zasługują przede wszystkim regionalne specjały, które są dowodem na doskonałe gusta smakowe Sycylijczyków. Produkty wytwarzane z pokolenia na pokolenie znane są turystom od lat i stanowią bogactwo dziedzictwa kulturowego. Z czego zatem słynie włoska wyspa?
Czarne risotto przywołuje wspomnieniami chwile spędzone przy stole w małym porciku z kieliszkiem zimnego wina w upalne południe. A z naszym prostym przepisem możecie również powrócić do smaku, który wówczas był spełnieniem kulinarnych marzeń.
Dania kuchni włoskiej są niezwykłe, o czym wie cały świat. Ta niezwykłość nie tkwi w szczególe. Ona tkwi w prostocie. Najlepsze włoskie potrawy można opisać stwierdzeniem "jak niewiele potrzeba do szczęścia" i będzie to świętą prawdą!
Arrabbiato po włosku oznacza wściekły, a więc pasta all’arrabbiata to danie, w którym główną rolę gra pikantna peperoncino Przepis jest bardzo prosty i wymaga tylko paru produktów, ale nie czuć, by czegoś w nim brakowało. Sos arrabbiata jest ostry i wyrazisty. Oprócz świeżej, ewentualnie suszonej czerwonej peperoncino potrzebne są jedynie pomidory, czosnek i trochę oliwy z oliwek do smażenia.