Opis

Polenta to sycąca włoska potrawa ludowa, podobna do mamałygi, sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej, obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej.

Mąkę kukurydzianą otrzymuje się z przemiału kukurydzy. Charakteryzuje się ona szerokim zastosowaniem w żywieniu, szczególnie w diecie bezglutenowej. 

Duża wartość dietetyczna mąki jest wynikiem zawartości białka, witamin z grupy B, E, A oraz błonnika pokarmowego, który jako niestrawny węglowodan ułatwia proces trawienia.

Mąka kukurydziana zawiera też znaczne ilości składników mineralnych, a wśród nich: fosfor, magnez, selen, kobalt, potas. 

Ze względu na wysoką zawartość skrobi w mące kukurydzianej bywa ona stosowana do wypieku ciast i pieczywa, w którym niepożądane jest wytworzenie siatki glutenowej np. w biszkoptach.

Dodatek mąki kukurydzianej wpływa na powstanie drobnych porów w strukturze ciasta, a tym samym na jego lekkość i na uzyskanie ładnego, złotego koloru.

Polenta jest smaczna, tania i łatwa do wykonania, szczególnie ta w wersji błyskawicznej z dodatkiem sera i różnych sosów oraz warzyw, przyprawiona czosnkiem, solą i pieprzem oraz rozmarynem.

Jest również świetnym dodatkiem do wielu potraw mięsnych i rybnych.

 

Składniki: 100% mąka kukurydziana

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1494 kJ/352
Tłuszcz - 1,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,3 g
Węglowodany - 77,4 g
w tym cukry - 0,8 g
Białko - 6,3 g
Sól - 0,002 g 

 

Mąkę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Najlepszym miejscem do przechowywania mąki jest temperatura pokojowa, ponieważ ciepło i zimno mogą mieć na nią wpływ. 

 

 

X

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Mąka kukurydziana bezglutenowa polenta - Divella 500 g

Cena: 15,37 zł 15.37
ilość +- szt.
mała ilość
24 godziny - sprawdź formy dostawy
Producent: Divella
Kod produktu: DIV-MAK-POL-500
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium