Opis

DATA WAŻNOŚCI 05.08 br.

Mortadella Primavera w plastrach

HISTORIA: Produkt ten, znany również pod nazwą "Bologna" (miasto pochodzenia), pojawił się po raz pierwszy w 1300 roku; być może został wynaleziony przez mnichów, a być może przez rzeźników z cechu Salaroci. Pochodzenie nazwy jest niejasne. Być może pochodzi ona od łacińskiego "farcimen murtatum", co oznacza "kiełbasę aromatyzowaną mirtem", lub od łacińskiego "mortarium", które odnosi się do moździerza, w którym mielono wieprzowinę za pomocą tłuczka. W muzeum archeologicznym w Bolonii znajduje się marmurowa płyta z czasów rzymskich przedstawiająca pasterza świń z kilkoma świniami, trzymającego w ręku tłuczek i moździerz. Ta delikatesowa wędlina służyła również jako środek konserwujący wieprzowinę na dłuższy czas, a technika jej przyrządzania została uznana za oficjalną dopiero w 1661 roku przez kardynała Farnese, który zarządził, że może być ona przyrządzana wyłącznie z wieprzowiny. Jest to prawdopodobnie pierwszy przepis dotyczący produkcji żywności w historii.

PRZETWARZANIE: Przygotowuje się go z mieszaniny mięs i tłuszczu z gardła pokrojonego w kostkę, podgrzanego, umytego w wodzie i odsączonego. Następnie wszystko jest drobno mielone i przyprawiane solą, całymi i pękniętymi ziarnami pieprzu; można również dodać inne przyprawy i pistacje. Następnie mortadela jest powoli gotowana w piecach na suchym powietrzu. Po ugotowaniu mortadela jest szybko schładzana. Produkt krojony, o kształcie owalnym lub cylindrycznym, ma aksamitną konsystencję i jednolity jasnoróżowy kolor; w każdym plastrze nie mniej niż 15% powinny stanowić perłowo-białe kawałki tłuszczu. Nasza ekologiczna mortadela nie zawiera żołądka wieprzowego. Dzięki temu produkt jest lżejszy.

ZALECANE DODATKI: Jest to produkt bardzo uniwersalny. Może być spożywana w niezmienionej postaci, pokrojona w klasyczną kostkę lub cienkie plasterki, podawana z chrupiącym pieczywem lub, dla wzmocnienia smaku, z tradycyjnym octem balsamicznym. Dobrze komponuje się z czerwonymi winami, najlepiej wytrawnymi lub musującymi, takimi jak Lambrusco di Sorbara.

DOSTĘPNE OPAKOWANIE: W plasterkach w opakowaniu 100 g.

CHARAKTERYSTYKA
Nie zawiera nabiału
Bez dodatku polifosforanów*.
Bezglutenowe
Wymienione w podręczniku dotyczącym celiakii
Nie zawiera żołądka wieprzowego
*Zgodne z przepisami ekologicznymi

UWAGA ! Dla zamówień poza Trójmiasto zalecamy dokupienie Przesyłki Chłodzonej.

W celu zapewniania najwyższej jakości dostawy produktów wymagających przechowywania w niskich temperaturach zalecamy umieszczenie produktów w kartonie izotermicznym wraz z chłodzącymi wkładami. Wkład żelowy podczas dostawy ulegnie rozmrożeniu, lecz przez cały czas utrzyma produkty w niskiej temperaturze zapobiegając zepsuciu. Wkład jest wielokrotnego użytku, można go ponownie zamrozić i wykorzystać do własnych potrzeb. 

Opinie o produkcie (0)

Mortadela włoska bezglutenowa BIO - Primavera 100 g

Cena: 21,81 zł 21.81
ilość +- szt.
wkrótce dostępny
Producent: Primavera
Kod produktu: PRI-MOR-PIS-100

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium