Opis
Extra virgine to najcenniejsza oliwa z oliwek - z pierwszego tłoczenia na zimno. Ma doskonały smak, zapach i kwasowość. Oliwa z kolejnych tłoczeń ma już gorsze właściwości. Najważniejszy tłuszcz oliwy z oliwek to jednonienasycony kwas oleinowy. Pomaga chronić organizm przed astmą i alergicznym zapaleniem błon śluzowych. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Oliwa z oliwek zawiera także wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które do spółki z kwasem oleinowym obniżają krzepliwość krwi, co zapobiega zatorom, wylewom, zawałom. Oliwa to także bogactwo witaminy E, najsilniejszego z przeciwutleniaczy. Oliwa z oliwek nadaje się do sałatek, smażenia, pieczenia, gotowania. Jest niepisana zasada, by do potraw delikatnych dodawać oliwę obojętną w smaku, czyli z wytłoczyn. Zaś do sałatek, sosów i warzyw najlepsza jest extra virgin.
Skład: oliwa z oliwek extra vergine (98 %), naturalny aromat i smak pikatnej papryki.
Piotr Panek
Nie jestem zwolennikiem oliw smakowych, gdyż wole oliwę i paprykę dozować osobno, ale w tym wydaniu stawiam ocenę BARDZO DOBRY , gdyż oliwa przenosi pikantne smaki w sposób rewelacyjny. W mojej skali ostrości od 1-5 dałbym jej notę 4! Znakomita do mies , papryk i ... jajecznicy