
Opis
Nasze oregano uprawiane jest na otwartych polach i w wysokich górach (1000m od poziomu morza), na terenie Parku Madonie.
Właśnie wysokość jest jednym z istotnych elementów gwarantujących najlepszą jakość uprawy, o czym świadczy etymologia samego słowa.
Origanum pochodzi od słów "òros" (=góra) i "ganào" (=zachwycam się) i najbardziej uznane interpretacje sprowadzają pochodzenie nazwy do pojęcia "zachwytu górskiego" lub piękna, blasku, ozdoby, radości góry.
Właśnie w odniesieniu do tego ostatniego znaczenia, nasze oregano, naturalna ozdoba gór Madonii, znajduje tam naturalne środowisko, aby wydobyć niepowtarzalny aromat i zdecydowany smak.
Jest szeroko stosowany w kuchni śródziemnomorskiej, zwłaszcza do przyprawiania pizzy, sałatek, ziemniaków, konserw w oleju lub occie, mięsa i ryb.
Pochodzenie: Wyprodukowano i zapakowano na Sycylii.
Produkt włoski. Rolnictwo ekologiczne.
Certyfikacja: IT BIO 006
Wartość energetyczna w 100g:
Energia - 280kcal
Białko - 11g
Tłuszcz - 10,2g
w tym nasycone: 2,7g
Węglowodany - 64,6g
w tym cukry: 4,1g
Błonnik: 42,5g
Sód: 16,7g