Opis
Najwyższej jakości włoska babka Panettone z nadziewane kremem cytrynowym i kandyzowanymi skórkami cytryny.
Panettone, to tradycyjna włoska babka drożdżowa kojarzona z okresem Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku pochodząca z Mediolanu.
Wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły i pakowana w kartonowe pudełka. Proces produkcji babki jest długi i skomplikowany. W jego trakcie ciasto nabiera specyficznej puszystej konsystencji.
Nazwa pochodzi od włoskiego „panetto”, oznaczającego mały bochenek chleba. Przyrostek „-one” nadaje nazwie większego znaczenia – Panettone oznacza „duży chleb”.
Panettone ma niespotykany smak, dostojny wygląd i jest niezwykle smaczne i delikatne.
Najlepiej spożyć przed: 27.06.2024r.
Składniki: maka pszenna, pasteryzowany krem cytrynowy 14% (syrop glukozowy, dekstroza, woda, cukier, olej słonecznikowy, odtłuszczone mleko w proszku, sok cytrynowy 2%, alkohol, żółtka jaj, stabilizatory: pektyna, substancja konserwująca: sorbinian potasu, aromaty), cukier, masło (zawiera mleko), kandyzowana skórka cytrynowa 7,7%, (skórka cytrynowa 49%, syrop glukozowo -fruktozowy, cukier), drożdże naturalne (mąka pszenna, woda), świeże żółtka jaj, emulgatory: mono - i diglicerydy kwasów tłuszczowych, sól, aromaty, odtłuszczone mleko w proszku.
Może zawierać orzechy, soję i gorczycę.
Wartość energetyczna w 100g:
Energia - 1549 kJ / 369kcal
Białko - 5,9g
Tłuszcz - 15,0g
w tym nasycone: 8,9g
Węglowodany - 52g
w tym cukry: 26g
Błonnik: 1,2g
Sól - 0,48g