Opis
Włoska specjalność – ciasto Panettone z mąką pełnoziarnista, kandyzowaną dynią i kremem dyniowym.
Panettone, to tradycyjna włoska babka drożdżowa kojarzona z okresem Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku pochodząca z Mediolanu.
Wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły i pakowana w kartonowe pudełka. Proces produkcji babki jest długi i skomplikowany. W jego trakcie ciasto nabiera specyficznej puszystej konsystencji.
Nazwa pochodzi od włoskiego „panetto”, oznaczającego mały bochenek chleba. Przyrostek „-one” nadaje nazwie większego znaczenia – Panettone oznacza „duży chleb”.
Panettone ma niespotykany smak, dostojny wygląd i jest niezwykle smaczne i delikatne.
Składniki: mąka pszenna, pasteryzowany krem z dyni 14% (cukier, syrop glukozowo - fruktozowy, puree z dyni 14%, woda, olej słonecznikowy, słodzone żółtka jaj, alkohol, modyfikowana skrobia kukurydziana, stabilizator: pektyna, sól, konserwanty: sorbinian potasu, aromaty: cynamon w proszku, barwnik: beta - karoten), cukier, kandyzowana dynia 11,3% (dynia 49%, syrop glukozowo -fruktozowy, cukier, masło (zawiera mleko), mąka pszenna pełnoziarnista 7,1%, zakwas pszenny (mąka pszenna, woda), świeże żółtka jaj, emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, sól, mąka słodowa jęczmienna, cynamon w proszku, imbor w proszku, aromaty, kurkuma w proszku, odtłuszczone mleko w proszku, gałka muszkatołowa.
Może zawierać orzechy, soje i gorczycę.
Najlepiej spożyć przed: 26.05.2023
Wartość energetyczna w 100g:
Energia - 1512 kJ / 362kcal
Białko - 5,4g
Tłuszcz - 13g
w tym nasycone: 7,8g
Węglowodany - 54g
w tym cukry: 26g
Błonnik: 5,7g
Sól - 0,45g