Opis
Włoska specjalność – ciasto Panettone z mąką pszenną pełnoziarnistą, kremem gruszkowym, kandyzowaną gruszką i kawałkami czekolady.
Panettone, to tradycyjna włoska babka drożdżowa kojarzona z okresem Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku pochodząca z Mediolanu.
Wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły i pakowana w kartonowe pudełka. Proces produkcji babki jest długi i skomplikowany. W jego trakcie ciasto nabiera specyficznej puszystej konsystencji.
Nazwa pochodzi od włoskiego „panetto”, oznaczającego mały bochenek chleba. Przyrostek „-one” nadaje nazwie większego znaczenia – Panettone oznacza „duży chleb”.
Panettone ma niespotykany smak, dostojny wygląd i jest niezwykle smaczne i delikatne.
Składniki: mąka pszenna, pasteryzowane nadzienie gruszkowe 14% (syrop glukozowo - fruktozowy, puree gruszkowe 30%, cukier, substancja żelująca: pektyna, regulator kwasowości: kwas cytrynowy: substancja konserwująca: sorbinian potasu, aromat), cukier, masło (zawiera mleko), kandyzowane gruszki w kostce 8% (gruszki 49%, syrop glukozowo - fruktozowy, cukier, aromat), mąka pszenna pełnoziarnista, 6,7%, zakwas pszenny (mąka pszenna, woda), kawałki czekolady 5,4%(cukier, masa kakaowa, masło kakaowe, emulgator: lecetyny (z soi), aromaty), świeże żółtka jaj, emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, sól, mąka słodowa jęczmienna, aromaty, odtłuszczone mleko w proszku.
Może zawierać orzechy i gorczycę.
Najlepiej spożyć przed: 06.05.2023
Wartość energetyczna w 100g:
Energia - 362kcal
Białko - 5,4g
Tłuszcz - 14g
w tym nasycone: 8,2g
Węglowodany - 52g
w tym cukry: 26g
Błonnik: 5,6g
Sól - 0,43g