Opis
Włoska specjalność – ciasto Panettone z łezkami czekoladowymi i kremem pistacjowym.
Panettone to ciasto z okolic Mediolanu, wypiekane we Włoszech tradycyjnie w okresie świąt Bożego Narodzenia z długo wyrastającego ciasta drożdżowego.
Nazwa pochodzi od włoskiego „panetto”, oznaczającego mały bochenek chleba. Przyrostek „-one” nadaje nazwie większego znaczenia – Panettone oznacza „duży chleb”.
Panettone ma niespotykany smak, dostojny wygląd i jest niezwykle smaczne i delikatne.
Ciasto podaje się pokrojone na długie, pionowe kawałki. Bardzo często spożywa się je z kremem z serka mascarpone lub zabaglione, a także ze słodkimi winami oraz ciepłymi napojami.
Składniki: mąka pszenna, pasteryzowany krem pistacjowy 16,5% (syrop glukozowy-fruktozowy, cukier, woda, olej słonecznikowy, pasta pistacjowa 6%, odtłuszczone mleko w proszku, aromaty, tłuszcz kakaowy, substancja zagęszczająca:pektyna, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, konserwanr: sorbinian potasu, sól, barwnik, koncentrat z dyni, koncentrat spiruliny, koncentrat marchwi, jajka, kawałki gorzkiej czekolady (11,4%)(cukier, masa kakaowa, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa, ekstrakt z ziaren wanilii, masło, cukier, naturalne drożdże pszenne, syrop glukozowo - fruktozowy, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, alkohol, sól, odłuszczone mleko w proszku, naturalny aromat.
Może zawierać inne orzechy.
Wartość energetyczna w 100g:
Energia - 1648 kJ / 394kcal
Białko - 6,8g
Tłuszcz - 19g
w tym nasycone: 11g
Węglowodany - 46g
w tym cukry: 24g
Błonnik: 2,1g
Sól: 0,49g