
Opis
Naukowa nazwa papryki Chili to Capsicum. Capsicum L. jest rośliną należącą do rodziny Solanaceae, pochodzącą z Ameryki, ale obecnie uprawiana jest na całym świecie i obejmuje oprócz papryki różne rodzaje ostrych, ozdobnych i słodkich chilli.
Capsicum jest krzewem lub rośliną zielną, w miejscach pochodzenia wieloletnią, ale bardzo często jest uprawiana jako jednoroczna. Wygląda jak mały krzew z owocami zwanymi papryką ze względu na podobieństwo do smaku pieprzu. Kolor owoców waha się od żółtego przez zielony, przechodzący przez pomarańczowy aż do czerwonego. Jest to roślina, która potrzebuje dużo wody, po zmniejszeniu podlewania ma ostry i mocny smak.
Etymologia łacińskiej nazwy Capsicum wywodzi się prawdopodobnie od capsa, co oznacza pudełko, a swoją nazwę zawdzięcza osobliwemu kształtowi owocu, który przypomina właśnie pudełko zawierające nasiona. Według innych wywodzi się od greckiego kapto, co oznacza "gryźć" z oczywistym odniesieniem do ostrej papryki, która "gryzie" w język podczas jedzenia.
Wszystkie gatunki papryki mogą być uprawiane we Włoszech, a ich owoce można zbierać latem i jesienią. Aby nie stracić swoich właściwości, należy je wykorzystać od razu po zebraniu, ale można je przechowywać w oleju lub w płatkach (po wysuszeniu na słońcu).
W kuchni paprykę można spożywać w postaci świeżej, suszonej, wędzonej lub gotowanej, konserwuje się ją również w oleju, w occie i w soku pomidorowym. Jednym z najbardziej poszukiwanych przepisów jest krem z papryki chilli, którym można posmarować bruschette, przekąski, sosy i pasty, natomiast prawdziwym klasykiem kuchni włoskiej jest makaron z czosnkiem, oliwą i papryką chilli.
Pochodzenie: Wyprodukowano i zapakowano na Sycylii.
Produkt włoski. Rolnictwo ekologiczne.
Certyfikacja: IT BIO 006
Wartość energetyczna w 100g:
Energia - 320kcal
Białko - 28g
Tłuszcz - 0g
w tym nasycone: 0g
Węglowodany - 70g
w tym cukry: 42g
Błonnik: 6g
Sód: 92g