RICOTTA-12�-250--600x467.png

Opis

Ser Ricotta formowany jest w krążki.

To ser o idealnie białym, wilgotnym – lecz nie kleistym - miąższu robionym z serwatki, czasami wzbogacony jest mlekiem lub śmietaną.

Jest to miękki, niedojrzewający ser zwarowy. Ma konsystencję twarogu, jest delikatny w smaku i nie jest solony.

Dobry ser Ricotta powinien być sprężysty, niezbyt twardy, o miąższu składającym się z mnóstwa drobnych, wilgotnych i delikatnych granulek, nie powinien być ani zbyt słony, ani przejrzały.

Jego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa 'recocotus' oznaczającego wielokrotne gotowanie.

Powstał po raz pierwszy we Włoszech, wyrabiany był przez ludzi biednych, którzy starali się wszelkie produkty rolne wykorzystywać jako pożywienie. T

radycyjnie wyrabiano go z serwatki powstałej przy wyrobie sera Mozzarella (z mleka krowiego).

Ścięty twaróg zbiera się z powierzchni płynu i układa do odsączenia w dość gęsto plecionych koszykach. Obecnie we Włoszech wyrabia się go zarówno z mleka owczego (Ricotta di Pecora), jak i krowiego (Ricotta Veccina), a nazwę uzupełnia określeniem regionu produkcji, np Ricotta Siciliana itp.

Jest wykorzystywany przede wszystkim do przyrządzania lasagne.

Także do serników. Można nim nadziewać canneloni lub naleśniki.

Ricotta może być podawana i spożywana samodzielnie, świetnie smakuje z dodatkiem ziół i przypraw, a także z miodem.

Ma bardzo wiele zastosowań kulinarnych.

Można ją jeść z dodatkiem pieczywa, a także używać do przyrządzania wielu dań - świetnie sprawdzi się zarówno jako farsz do makaronów, zapiekanek, jak i do ciast i deserów.

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g

Energia: 574 kJ / 138 kcal

Tłuszcze: 11 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 7,7 g
Węglowodany: 3,3 g
- w tym cukry: 2,9 g
Białko: 6,5 g
Sól (NaCl): 0,2 g

 

Skład: Pasteryzowana serwatka z mleka krowiego pochodzącego z Włoch, pasteryzowana śmietanka, sól (NaCl), regulator kwasowości: kwas cytrynowy (E330)

Przechowywać w temperaturze od 0 °C do +4 °C

 

UWAGA ! Dla zamówień poza Trójmiasto zalecamy dokupienie Przesyłki Chłodzonej.

W celu zapewniania najwyższej jakości dostawy produktów wymagających przechowywania w niskich temperaturach zalecamy umieszczenie produktów w przesyłce z chłodzącymi wkładami. Wkład żelowy podczas dostawy ulegnie rozmrożeniu, lecz przez cały czas utrzyma produkty w niskiej temperaturze zapobiegając zepsuciu. Wkład jest wielokrotnego użytku, można go ponownie zamrozić i wykorzystać do własnych potrzeb.

Opinie o produkcie (0)

Ricotta z mleka krowiego - Valcolatte 250g

Cena: 9,90 zł 9.90
ilość +- szt.
wkrótce dostępny
Producent: Valcolatte
Kod produktu: VAL-SER-RIC-250
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium