Opis
Mozzarella di bufala jest typem podpuszczkowego sera niedojrzewającego wytwarzanego z mleka bawoła wodnego (inaczej nazywanego domowym).
W Europie hodowlą wspomnianych zwierząt i produkcją mozzarelli tego rodzaju zajmują się przede wszystkim mieszkańcy Włoch.
Za szczególnie cenny uznaje się ser z południowego regionu tego kraju, Kampanii.
Mozzarella di bufala to świeży ser włoski o owalnym kształcie, cienkiej skórce i delikatnym smaku.
Wyróżnia się większą zawartością tłuszczu i białka niż sery z mleka krowiego, dzięki czemu nabiera niepowtarzalnego, delikatnie kremowego, lekko słodkawego i łagodnie kwaśnego smaku.
Włoska mozzarella bufala to rodzaj sera, który jest doskonałym składnikiem prawie każdego dania.
Znakomicie smakuje podawana zarówno na zimno, jak i na ciepło. Nie dominuje smaku potraw, a raczej idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami.
Można ją jeść jako indywidualną przystawkę lub prostą sałatkę caprese (przyrządza się ją z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli przełożonych na przemian, polanych oliwą z oliwek posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowanych liśćmi bazyli - ma ona odzwierciedlać włoską flagę).
Jest to ser znakomicie pasujący do sałatek i makaronów.
Wspaniale smakuje z suszonymi pomidorami i ogórkiem lub w formie bruschetty z mozzarellą i świeżymi pomidorami.
Prawdziwą rozkosz stanowi spróbowanie tego włoskiego sera na pizzy ponieważ mozzarella di bufala campana jest kremowa w smaku i kapitalnie ciągnąca się po roztopieniu na każdym kawałku pizzy.
Składniki: mleko bawole, naturalne kultury starterowe serwatkowe (mleko), sól, podpuszczka
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1120kJ/270 kcal
Tłuszcz - 23 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 15 g
Węglowodany - 0,8 g
w tym cukry - 0,8 g
Białko - 15 g
Sól - 0,73 g
Przechowywać w chłodnym miejscu (0-4°C)
UWAGA ! Dla zamówień poza Trójmiasto zalecamy dokupienie Przesyłki Chłodzonej.
W celu zapewniania najwyższej jakości dostawy produktów wymagających przechowywania w niskich temperaturach zalecamy umieszczenie produktów w przesyłce z chłodzącymi wkładami. Wkład żelowy podczas dostawy ulegnie rozmrożeniu, lecz przez cały czas utrzyma produkty w niskiej temperaturze zapobiegając zepsuciu. Wkład jest wielokrotnego użytku, można go ponownie zamrozić i wykorzystać do własnych potrzeb.