Opis

Uszlachetnianie serów jest sztuką, którą La Casearia Carpenedo stosuje zgodnie z wielowiekową włoską tradycją, uszlachetniając swoje sery przy użyciu wyselekcjonowanych surowców, a połączenie wina i sera było od zawsze podstawą każdej degustacji.

Jednym z najbardziej udanych połączeń było zestawienie wina passito z serami pleśniowymi.

Stąd właśnie wzięła się idea zespolenia tych składników w jedną całość.

Wspaniały owoc tej idei został ochrzczony imieniem Basajo, imieniem, które zawdzięcza on jednej z wnuczek Antonio Carpenedo, która to mając roczek próbowała wymówić „formaggio” co znaczy „ser”.

Basajo jest serem pleśniowym o kremowej konsystencji, produkowanym z surowego mleka owczego.

Ostateczny efekt zawdzięcza długiemu okresowi dojrzewania w moszczu  szczepu winogron passito bianco. Pod koniec tego okresu ser zostaje pokryty rodzynkami z tych samych winogron.

Degustując Basajo dajemy się oczarować przyjemności. W smaku kremowy z wyczuwalną słodką nutą wina passito.

Sugerujemy podawać Basajo w temperaturze pokojowej z winami passito. Interesujący z konfiturą z czerwonej cebuli

 

Składniki: niepasteryzowane mleko owcze, sól, podpuszczka, kultury bakterii mlekowych, Penicillium Roqueforti, wino passito bianco (min. 1,9%), winogrona odwodnione z Chile (winogrona z Chile, olej słonecznikowy) (min. 0,1%) na skórce.

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g

Wartość energetyczna - 1513kJ / 366kcal

Tłuszcz - 32 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 20,6 g

Węglowodany - 3,86 g

w tym cukry - 1,93 g

Białko - 14,4 g

Sól - 1,77 g

 

Przechowywać w temperaturze: +2°C/+4°C.

 

UWAGA ! Dla zamówień poza Trójmiasto zalecamy dokupienie Przesyłki Chłodzonej.

W celu zapewniania najwyższej jakości dostawy produktów wymagających przechowywania w niskich temperaturach zalecamy umieszczenie produktów w przesyłce z chłodzącymi wkładami. Wkład żelowy podczas dostawy ulegnie rozmrożeniu, lecz przez cały czas utrzyma produkty w niskiej temperaturze zapobiegając zepsuciu. Wkład jest wielokrotnego użytku, można go ponownie zamrozić i wykorzystać do własnych potrzeb. 

X

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Ser z mleka owczego dojrzewający w winie Passito di Pantelleria pokryty suszonymi winogronami Basajo - La Casearia Carpenedo wg wagi

Cena: 29,90 zł 29.90
ilość +- szt.
* - Pole wymagane
mała ilość
24 godziny - sprawdź formy dostawy
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium