Opis

Spaghetti to najsłynniejszy makaron pochodzący z południowych Włoch, z miast o największej koncentracji fabryk makaronów : Neapol, Genua i Liguria.

Spaghetti jest to długi makaron o okrągłym przekroju, jego średnia wynosi ok. 1,92 / 2,00 mm.

Po raz pierwszy nazwę "Spaghetti" użyto oficjalnie w 1819 roku na łamach pierwszego włoskiego słownika Nicolo Tommaseo i Bernardo Bellini .

Spaghetti miało być "Tak grube jak nić Spago i tak długie, jak sopracapellini " W 1957 roku BBC wydał pierwszą wzmiankę o produkcji tego makaronu.

Następnego dnia linie telefoniczne BBC blokowały się od rozmów telefonicznych z osobami, które chciały uzyskać więcej informacji odnośnie producentów spaghetti w celu zakupu bądź dystrybucji tego produktu.

Spaghetti mogą być serwowane z pomidorami, jest idealne do zimnych sosów z warzywami i aromatycznymi ziołami .

Doskonale nadaje się również do szybkich, gorących sosów z czosnkiem i pieprzem.

Jest perfekcyjne z sosami rybnymi ze skorupiaków i innych owoców morza , z "zielonymi" sosami śmietanowymi, mascarpone, miękkimi serami i topionymi, z przyprawami takimi jak szafran, curry czy imbir. 

Makarony La Molisana są wytwarzane metodą TRAFILATURA AL BRONZO, tzn. że makaron jest wytłaczany przez matryce z brązu, dzięki czemu struktura makaronu jest porowata, co sprawia, że sos lepiej utrzymuje się na makaronie. Taki sposób wytwarzania makaronu jest najbardziej szlachetny.

Co oznacza technika przetwarzania makaronu za pomocą matryc z brązu?

Mieszanina wysokiej jakości semoliny i wody przechodzi przez „matrycę” z otworami o różnych kształtach i rozmiarach, które odtwarzają format pożądanego makaronu.

Następnie szereg obrotowych noży umieszczonych na wyjściu z „matrycy” przecina wyrób, wyznaczając długość makaronu. Materiał, z którego wykonane są „matryce”, określa porowatość i strukturę zewnętrznej powierzchni ciasta.

We Włoszech suchy makaron uzyskuje się specjalną włoską techniką przeciągania brązem, poprzez walcowanie, a następnie suszenie ciasta.

 

Czas gotowania: około 11 minut

 

Wartość energetyczna w 100g:

Energia - 1498 kJ

Białko - 14,5g

Tłuszcz - 1g

Cukier - 70g

Sód - 8g

 

Sposób przechowywania: w suchym i chłodnym miejscu

 

X

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Makaron spaghetti collezione Chef z matrycy z brązu - La Molisana 1 kg

Cena: 19,90 zł 19.90
ilość +- szt.
duża ilość
24 godziny - sprawdź formy dostawy
Producent: La Molisana
Kod produktu: MOL-PAS-SPA-1000
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium