Producenci

Ryż arborio 1 kg

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 12,50 zł 12.50
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Pochodzi z północnych Włoch, regionów Piemontu i Lombardii. Ziarna są białe i krótkie, popularne jako dodatek do wielu włoskich dań . Ziarna arborio zawierają więcej skrobi niż większość innych odmian ryżu, co czyni go idealnym jako dodatek do dań jarskich z ryżu. Jest również idealnym rozwiązaniem do dań, gdzie ziarna muszą zachować swój kształt, tak jak np. sushi. Może on być również zmielony do mąki i dodany do dania, które w swojej specyfice wymaga kremowej konsystencji. Ryż Arborio posiada wiele podgatunków, takich jak na przykład : Japonica, Oryza, Sativa. Najczęściej spotykana jest odmiana biała, natomiast nie należy zapominać, że jest również dostępna w wersji brązowej, która nie zawiera tak dużej ilości skrobi. Arborio jest najbardziej popularnym ryżem stosowanym do risotto w USA, proces gotowania natomiast wymaga pewnego wysiłku, tak, aby uzyskać idealną kremową konsystencję należy podlewać go w trakcie mieszania, raz za razem, jak przy tradycyjnym ryżu. Po opanowaniu techniki gotowania nie jest to już tak trudne do wykonania. Ryż arborio to wyjątkowa odmiana ryżu o lekko zaokrąglonych ziarnach, idealnie nadająca się do risotto, tradycyjnej włoskiej potrawy serwowanej w północnych regionach tego kraju. Dzięki szerokim, pękatym ziarnom doskonale łączy się z różnymi przyprawami i wchłania ich smak. Odpowiednio ugotowany pozostaje w środku al dente, a jego zewnętrzna warstwa wręcz rozpływa się podczas jedzenia. Uwaga! Ryżu arborio nie wolno płukać przed gotowaniem, ponieważ możemy pozbawić go skrobi, która tworzy charakterystyczną, gęstą otoczkę.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl