Opis

Długi gruboziarnisty ryż do risotto 

Podobnie jak ryż arborio jest uprawiany w regionie Piemontu i Lombardii w północnych Włoszech.

Jest uważany za jeden z najlepszych odmian ryżu, charakteryzuje się krótkimi i pulchnymi ziarnami idealnymi do wszelkiego rodzaju risotto.

Powszechnie mówi się, że carnaroli to tzw. "kawior ryżu". Ziarna Carnaroli są większe od większości odmian ryżu białego, ale mimo to są równie kremowe i mają mocną konsystencję po ugotowaniu.

Bardzo łatwo wchłania wodę, a kremowa konsystencja i wyjątkowy smak utrzymuję się podczas gotowania. 

Ryż Carnaroli jest zazwyczaj droższą odmianą większości popularnych rodzajów, natomiast bez wątpienia warto zapłacić odrobinę drożej i cieszyć się idealnie udanym i aromatycznym risotto.

Carnaroli jest również dość trudny jeśli chodzi o uprawę, a także zbiór, jest to roślina łamliwa i bardziej podatna choroby. Od tego jak długo, a także jakimi technikami będziemy gotować ten gatunek ryżu zależy w dużej mierze jego jakość, także przed ugotowaniem warto zapoznać się ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu. 

Tradycyjnie używa się go do przygotowania risotto, nieco różni się od bardziej powszechnego ryżu - Arborio, gdyż posiada wyższą zawartość skrobi, twardszą konsystencję i dłuższe ziarno.

 

Czas gotowania: około 12-13 minut

 

Wartość energetyczna w 100g:

Energia - 1490 kJ / 351 kcal

Białko - 7,0g

Tłuszcz - 0,4g

w tym nasycone: 0,1g

Węglowodany - 79g

w tym cukry: 0,3g

Sól - 0,01g

 

Sposób przechowywania: w suchym i chłodnym miejscu

X

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Ryż carnaroli do risotto - Divella 1 kg

Cena: 35,07 zł 35.07
ilość +- szt.
mała ilość
24 godziny - sprawdź formy dostawy
Producent: Divella
Kod produktu: DIV-RYZ-CAR-1000

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium