Opis
Nazwa arrabbiata lub sugo all'arrabbiata w języku włoskim odnosi się do pikantnego smaku sosu do makaronu z pomidorami, czerwoną papryczką chili i dodatkiem oliwy z oliwek. "Arrabbiata" w języku włoskim dosłownie oznacza "zły", co bezpośrednio nawiązuje do pikantnego smaku.
Skład: przecier pomidorowy 53%, olej słonecznikowy, suszone pomidory 14%, woda, cukier, oliwa z oliwek, sól, błonnik roślinny, cebula, papryczka chili 0,5%, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, pieprz, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy. Może zawierać śladowe ilości: nerkowców, orzechów włoskich, migdałów, pistacji, mleka, jajek, ryb, selera, soi i gorczycy.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 889 kJ/216 kcal
Tłuszcz - 21 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 2,2 g
Węglowodany - 3,6 g
w tym cukry - 2,9 g
Białko - 1,6 g
Sól - 2,18 g
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 5 dni.