
Opis
Kwiaty szałwii, o barwie od niebieskiej do fioletowej, pojawiają się na ogół wiosną, preferując słońce. Występuje na ogół w rejonach Morza Śródziemnego, a jego „cykl” trwa około 5 lat, po czym należy go ponownie zasadzić.
Liście szałwii są używane świeże lub suszone w gotowaniu do przyprawiania żywności i ułatwienia trawienia.
Powszechnie używa się ich do zaprawiania makaronów i gnocchi masłem, do przyrządzania sosów, pieczonych i duszonych mięs, ryb, roślin strączkowych, olejów i aromatycznych octów.
Szałwia jest szczególnie znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych, balsamicznych, trawiennych i wykrztuśnych. Zapewnia dobrą odpowiedź na zatrzymanie wody, obrzęki, reumatyzm i migreny, a także jest wskazany w zapaleniu dziąseł i ropniach. Przyspiesza proces gojenia się rany.
Pochodzenie: Wyprodukowano i zapakowano na Sycylii.
Produkt włoski. Rolnictwo ekologiczne.
Certyfikacja: IT BIO 006