- Farina per pizza - Mąka do pizzy Divella 1kg
Ta mąka jest idealna przede wszystkim do pieczenia pizzy - jednego z najbardziej znanych i lubianych dań włoskiej tradycji.
Typ 00 jest to specjalny rodzaj mąki poddany dobremu oczyszczeniu oraz wysokiemu stopniowi zmielenia.
Dzięki temu ciasto na pizzę jest takie chrupiące.
Mąkę typu 00 określa się też jako doppio zero.
Parametr mąki 00 do pizzy to W 240-270, a im wyższy tym ciasto podczas wyrabiania wchłonie więcej wody, będzie posiadało większą elastyczność, a co za tym idzie, będzie mogło dłużej wyrastać.
Ciasto na pizzę powinno być robione przy użyciu silnych mąk właśnie takich jak W 240-310.
W 240-270 - oznacza to, że konsystencja ciasta będzie zbita, gładka i elastyczna, a ciasto nie rozerwie się na kawałki i łatwo podda się formowaniu i rozciąganiu.
Mąka do pizzy farina Divella może też być użyta również do innego rodzaju ciast o średnim czasie wzrostu, m.in. do francuskiego czy też pieczywa domowej roboty.
Idealnie nadaje się również do ciasta na ravioli oraz lekkie włoskie bułki, chleb oraz typowe włoskie pieczywo – focaccia.
Składniki: mąka z pszenicy 100%
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 341 kJ
Tłuszcz - 1,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
Węglowodany - 73 g
w tym cukry - 2,8 g
Białko - 10 g
Sól - 0,004 g
Mąkę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Najlepszym miejscem do przechowywania mąki jest temperatura pokojowa, ponieważ ciepło i zimno mogą mieć na nią wpływ.