Włoskie wędliny
( ilość produktów: 40 )Nduja piccante kalabryjska kiełbasa wieprzowa wg wagi - Borgo Dora
Nduja piccante kalabryjska kiełbasa wieprzowa wg wagi - Sorrentino
Szynka parmeńska - prosciutto di parma DOP - Veroni 250 g
Spody do pizzy alla napoletana - Acquafarina 300 g
Saltimbocca pieczywo do kanapek - Acquafarina 250 g
Bresaola - Veroni 70 g
Prosciutto cotto włoska szynka gotowana - Veroni 110 g
Włoski boczek w kawałku Pancetta - Sorrentino wg wagi 120g
- 1
- 2
Włochy to symbol dobrej, jakościowej, a zarazem prostej kuchni. Ich dania to z reguły połączeniu kilku produktów najwyższej jakości. Tym, czym bez wątpienia mogą się poszczycić to ich regionalne produkty, których mają, zarejestrowanych i objętych ochroną, najwięcej na świecie. Wśród nich znajdują się włoskie wędliny. Wyjątkowy smak i niepowtarzalny aromat sprawił, że długodojrzewające włoskie wędliny należą do tych najlepszych i najbardziej cenionych. We Włoskim Sklepiku znajdziecie wędliny od najlepszych włoskich producentów, których produkty tworzone są zgodnie z tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie.
Rodzaje włoskich wędlin
Rodzajów włoskich wędlin, podobnie jak gatunków włoskich serów, istnieją setki, a mimo to każda z nich ma swój unikalny smak i aromat. Wśród włoskich specjałów znajdują się szynki długodojrzewające, szynki gotowane, wędzone, a także wspaniałe włoskie kiełbasy z unikalnymi kompozycjami przypraw. To co nadaje wyjątkowości włoskim wędlinom to między innymi różny mikroklimat panujący w różnych regionach Włoch. Wędliny produkowane w cieplejszych regionach mają bardziej wyrazisty smak, podczas gdy te z chłodniejszych rejonów wydają się być delikatniejsze. Wszystkie rodzaje włoskich wędlin produkowane są ze ściśle określonego mięsa najwyższej jakości, ze zwierząt o odpowiedniej wadze i odpowiednim wieku. Większość włoskich wędlin wytwarzana jest z mięsa wieprzowego. Oryginalne szynki włoskie produkuje się z udźca.
Włoskie wędliny dojrzewające to towar eksportowany na cały świat. Ich prosty skład, brak sztucznych konserwantów i ulepszaczy, najlepsze mięso, a także długi okres dojrzewania, czynią je produktem wyjątkowym. Choć każda z włoskich szynek dojrzewających ma taki sam skład to ich smak różni się od siebie. Wpływ na to ma między innymi czas ich dojrzewania, który powinien trwać minimum 12 miesięcy. Najwyższej jakości szynki włoskie leżakują nawet przez 2 lata. Za najlepsze włoskie wędliny dojrzewające uchodzą te z regionu Emilia-Romagna, którego wilgotny klimat sprzyja procesowi dojrzewania.
Do najsłynniejszych włoskich wędlin należą między innymi szynka parmeńska, gotowana prosciutto cotto, pochodząca z regionu Lambardii mortadela, różnego rodzaju salami, czy kalabryjska kiełbasa nduja.
Oryginalne wędliny włoskie najwyższej jakości
Najwyższa jakość włoskich wędlin to efekt doskonałego i ściśle przestrzeganego procesu produkcji opartego na długoletnim doświadczeniu i tradycji. Włoskie wędliny produkowane są w naturalny sposób, bez żadnych sztucznych konserwantów, barwników, czy aromatów. Dbałość o ich jakość zaczyna się już na etapie hodowli zwierząt, które karmione są w naturalny sposób, bez antybiotyków i hormonów, a ich mięso przetwarzane jest w małych lokalnych ubojniach. Kiełbasy i szynki włoskie swój wyjątkowy smak zawdzięczają wypracowanym metodom prawidłowej obróbki mięsa, solenia, dojrzewania czy gotowania, a także dzięki sprawdzonym sposobom pakowania i przechowywania. W procesie produkcji włoskich wędlin wprowadza się nowoczesne technologie, jednak z dużym poszanowaniem dla tradycji, tak by nie zaburzały one pierwotnego, autentycznego smaku, aromatu i wyglądu danej wędliny.
Aby mieć pewność, że włoska wędlina, którą kupujemy jest oryginalna należy szukać tej z oznaczeniem D.O.P. Ten certyfikat ustanowiony przez Unię Europejską w 1992 roku, gwarantuje, że dany produkt powstał w całości w regionie z którego pochodzi, a proces jego produkcji jest zgodny z oryginalną, tradycyjną recepturą.
Dodatkowo we Włoszech stworzone są specjalne państwowe kontrole, które sprawdzają czy dany producent spełnia wszystkie normy. Dotyczą one zarówno samej hodowli zwierząt, jak i późniejszego przetwórstwa mięsa oraz jego dystrybucji.
Historia włoskich wędlin
Włoskie wędliny uchodzą za najlepsze na świecie. Nic w tym dziwnego. Dobór odpowiedniego mięsa, wszystkie elementy produkcji to proces doskonalony już od dawien dawna. I choć ciężko określić dokładny początek przetwórstwa mięsa to potwierdzone historycznie ślady hodowli zwierząt, przetwarzania i sprzedawania mięsa sięgają już starożytności. To właśnie w czasach Etrusków narodziła się produkcja włoskich wędlin. Przez lata udoskonalano metody produkcji, koncentrowano się na poszczególnych kawałkach mięsa. Z czasem szynka włoska stała się towarem z górnej półki, wytwarzana była wyłącznie z wieprzowiny i serwowana podczas najbardziej wystawnych przyjęć, a podczas najazdów barbarzyńców była cenną walutą.
Szybko rosnące spożycie mięsa, rozwój hodowli bydła doprowadziły do powstania w XIV wieku pierwszych firm wędliniarskich. Pojawił się także nowy zawód – rzeźnik, zwany po włosku norcino, który specjalizował się w uboju i obróbce mięsa wieprzowego. Zaczęły tworzyć się cechy i bractwa, rzeźnicy zdobywali nowe umiejętności, które pozwalały na opracowanie nowych rodzajów włoskich wędlin, a także na ulepszanie dotychczasowych metod produkcji. We Włoszech najlepsze włoskie wędliny tworzone są według starych, tradycyjnych receptur, z dbałością o najmniejsze szczegóły na każdym etapie.
Włoskie wędliny – propozycje podania
Jakość włoskich wędlin oraz ich unikalny smak sprawiają, że są one same w sobie idealną przekąską. Jednak wykorzystać je można na wiele różnych sposobów, zarówno do włoskich dań, jak i dla urozmaicenia naszych polskich potraw. Włoskie wędliny to idealny dodatek do sałatek, pizzy, makaronu, czy zwykłych kanapek. Doskonale komponują się ze świeżymi warzywami.
Idealnym sposobem na rozsmakowanie się w tych włoskich specjałach jest podanie ich na desce lub półmisku w formie wykwintnej przekąski. Warto wspomnieć, że drewniana deska sprawdzi się idealnie, gdyż pozwala na utrzymanie właściwej wilgotności wędlin. Podstawową zasadą jest różnorodność. Na desce powinny znaleźć się zarówno dojrzewające włoskie wędliny, kiełbasy, jak i te gotowane, czy pieczone. Powinny one pochodzić z różnych regionów Włoch, być z różnego rodzaju mięsa. Włoskie szynki powinny być pokrojone w bardzo cienkie plasterki, a salami w nieco grubsze. Tak jak w przypadków serów, wędliny należy podawać w temperaturze pokojowej. Jako dodatki można zaserwować świeży chleb lub grissini, różnego rodzaju miody i dżemy, słodką i pikantną musztardę owocową, owoce, czy konserwowe warzywa. Smak tych dodatków doskonale kontrastuje ze słonymi wędlinami. Półmisek wędlin najlepiej zestawić z aromatycznym winem. Dobrą praktyką jest dobieranie wina z tego samego regionu, z którego pochodzi dana wędlina.