Włoskie przyprawy
( ilość produktów: 35 )Bulion warzywny w proszku BIO - brodo vegetale granulare BIO - Alce Nero 120 g
Bulion warzywny w kostkach BIO - brodo vegetale a cubetti BIO - Alce Nero 100 g
Włoski świat kulinarny opiera się na prostych przepisach, sezonowych i regionalnych produktach, a to co je uzupełnia i nadaje im charakteru to aromatyczne włoskie przyprawy. Są niezastąpione, to absolutny must have w każdej kuchni, niezależnie od tego co planujecie ugotować. To właśnie odpowiednio dobrane przyprawy podkreślają i wzbogacają smak każdego dania. Sprawdźcie włoskie przyprawy w naszym sklepie!
Przyprawy kuchni włoskiej
Aromatyczne zioła i przyprawy to nieodłączny element kuchni włoskiej. W czasach Imperium Rzymskiego, Rzymianie chętnie używali do potraw przypraw ze Wschodu. W 812 roku za sprawą cesarza Karola Wielkiego rozpoczęto uprawę 74 ziół, które miały mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Tę tradycję kontynuowano w średniowieczu w klasztorach, gdzie badano właściwości ziół. Przyprawy, szczególnie te egzotyczne od wieków były towarem luksusowym, osiągały zawrotne ceny. Na szczęście dziś przyprawy włoskie dostępne są dla wszystkich i możemy cieszyć się nimi na co dzień.
Jakie przyprawy Włosi używają w swojej kuchni?
- Bazylia – oryginalnie pochodzi z Indii, do Włoch dotarła ok. 350 roku p.n.e. Włosi używają jedynie jej świeżych liści, a do potraw dodają ją w ostatniej chwili, by nie straciła swojego smaku i aromatu. Są idealnym, oczywistym dodatkiem do pomidorów. Bazylia w kuchni włoskiej może występować także w roli głównej w postaci pesto.
- Oregano – włoska przyprawa, która pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, mocno aromatyczna, najbardziej popularna na południu Włoch, często używana w sycylijskich daniach do sosów, makaronu, czy ryb.
- Szafran – czerwone złoto, najdroższa przyprawa świata wykorzystywana jest w wielu tradycyjnych włoskich przepisach. Uprawiany jest we Włoszech, głównie w Abruzji, ale także w rejonie Sardynii, Umbrii czy Toskanii. Używane do makaronów, risotto, bulionów, a także deserów. Wystarczy zaledwie odrobina szafranu, by nadać potrawie wyjątkowy smak i kolor.
- Jałowiec – znany i ceniony od czasów rzymskich, o bardzo intensywnym aromacie. Uważany za doskonały zamiennik pieprzu. Używany w marynatach do mięs, w zupach, ale także w dżemach i likierach.
- Dziki koper włoski – rośnie niemal wszędzie we Włoszech. Wykorzystywany jest zarówno świeży jak i suszony. Stanowi doskonały dodatek do pieczonych lub grillowanych mięs i ryb, ale Włosi stosują go także w… pączkach oraz do przyprawiania grzanego wina i herbat.
- Anyż – bardzo rozpowszechniony we Włoszech o mocnym aromacie. W XIX wieku był używany jako główny składnik absyntu. Dziś używany przede wszystkim w tradycyjnych regionalnych słodyczach.
- Atrament z mątwy – najbardziej popularny w rejonie Morza Śródziemnego. Używany głównie do barwienia potraw, jednak nadaje im także wyrazisty morski smak i aromat. Należy unikać łączenia go z innymi intensywnymi produktami, takimi jak np. sery. Atrament z mątwy najczęściej używany jest do barwienia makaronów, do risotto, a także polenty.
Poza tymi przyprawami Włosi chętnie stosują rozmaryn, tymianek, szałwię, pietruszkę, czosnek, papryczki chili, liście laurowe, gałkę muszkatołową, goździki, cynamon, czy lukrecję. Ciekawą opcją jest także aromatyzowana sól, np. sól truflowa, która nadaje potrawom wyjątkowy, delikatny aromat trufli.
Włoskie przyprawy – sklep Włoski Sklepik zaprasza!
Jeśli chodzi o włoskie przyprawy, sklep Włoski Sklepik oferuje te najciekawsze, wysokiej jakości od sprawdzonych włoskich producentów. Dzięki nim Wasze dania zyskają nowe oblicze, które z pewnością Was zachwyci. Doskonale nadają się do makaronów, mięs, ryb, sałatek, zup, czy pizzy, urozmaicając i wzmacniając ich smak. Dostępne w naszym sklepie włoskie przyprawy sprawią, że w jednej chwili będziesz mógł przenieść się do słonecznej Italii.