Oliwki zielone sycylijskie Ficacci 225 g Oliwki zielone sycylijskie Ficacci 225 g
Producent: Ficacci
Cena: 14,95 zł
zobacz więcej
Oliwki włoskie po neapolitańsku Ficacci 150 g Oliwki włoskie po neapolitańsku Ficacci 150 g
Producent: Ficacci
Cena: 12,30 zł
zobacz więcej
Suszone pomidory secchi Citres 290 g Suszone pomidory secchi Citres 290 g
Producent: Citres
Cena: 12,95 zł
szt. +-
zobacz więcej
Kapary w soli Citres 70 g Kapary w soli Citres 70 g
Producent: Citres
Cena: 7,49 zł
szt. +-
zobacz więcej
Filety anchois w oleju Amati 80 g Filety anchois w oleju Amati 80 g
Producent: Amati
Cena: 10,70 zł
szt. +-
zobacz więcej
Grzyby marynowane w słoiku Nova 280 g Grzyby marynowane w słoiku Nova 280 g
Producent: Nova
Cena: 13,90 zł
szt. +-
zobacz więcej
Karczochy marynowane w oleju Nova 280 g Karczochy marynowane w oleju Nova 280 g
Producent: Nova
Cena: 11,90 zł
szt. +-
zobacz więcej
Szparagi zielone w słoiku Nova 330 g Szparagi zielone w słoiku Nova 330 g
Producent: Nova
Cena: 14,65 zł
szt. +-
zobacz więcej

Oliwki

Oliwki to pyszna i zdrowa przekąska, która jest obowiązkowym elementem diety śródziemnomorskiej, w tym także kuchni włoskiej. Oliwki stołowe to owoce wybranych odmian drzewek oliwnych, które poddawane są procesowi fermentacji, by pozbyć się ich gorzkiego smaku (świeże nie nadają się do spożycia). W zależności od stopnia dojrzałości owoców podczas zbiorów wyróżniamy oliwki zielone i czarne, ale także brązowe. Zielone zbierane są najwcześniej, kiedy owoce są już wystarczająco dojrzałe, ale jeszcze nie zaczęły zmieniać koloru. Oliwki brązowe zbierane są w połowie procesu dojrzewania, a czarne na jego końcu. W sklepach oliwki dostępne są w wielu wersjach – zarówno z pestkami, jak i wydrylowane, w solance lub oleju z dodatkiem różnego rodzaju przypraw. Popularne są także oliwki nadziewane czosnkiem, migdałami, papryką czy serem. Oliwki doskonale smakują jako samodzielna przekąska, jednak są także świetnym dodatkiem do sałatek, makaronów, czy pizzy.

Oliwki włoskie – odmiany

Historia drzewa oliwnego sięga aż 6000 lat p.n.e, kiedy to rozprzestrzeniło się na Bliskim Wschodzie. Ślady w historii dotyczącego jego uprawy pojawiają się 3000 lat później – pojawiło się ono w Grecji i uznane zostało przez nich za dar bogów. Według archeologów drzewo oliwne było jednym z pierwszych udomowionych drzew owocowych. Za sprawą Greków uprawa drzewek oliwnych rozprzestrzeniła się na cały teren basenu Morza Śródziemnego. We Włoszech rozwinęła się ona mocno w czasach Imperium Rzymskiego. To właśnie dzięki Rzymianom gaje oliwne pojawiły na terenie całego Półwyspu Apenińskiego. Drzewa oliwne adaptowały się do różnych warunków klimatycznych i glebowych. Wykształciły się różne odmiany włoskich oliwek, ściśle związane z miejscem pochodzenia.

We Włoszech istnieje ponad 500 odmian oliwek, co stanowi aż 40% wszystkich odmian znanych na świecie. Znaczna większość, bo aż 90%, to odmiany przeznaczone do produkcji oliwy. Pozostałe 10% to te przeznaczone do produkcji oliwek stołowych. Ze względu na zróżnicowany teren, długoletnie doświadczenie, staranną selekcję odmian o najlepszych cechach genetycznych, a także bogatą tradycje związana z uprawą, oliwki włoskie należą do najlepszych na świecie. Do najpopularniejszych odmian włoskich oliwek należą między innymi toskańskie odmiany Frantoio i Leccino, popularne także na terenie Abruzji, Umbrii, Marche i Molise, sycylijska Nocellara del Belice - chroniona certyfikatem DOP, typowe odmiany Apulii takie jak La Bella di Cerignola i Sant’Agostino, kalabryjska Carolea i Cassanese, czy uprawiane w Ligurii oliwki Taggiasca.

Oliwki – kalorie i wartości odżywcze

Włoskie oliwki to nie tylko wyjątkowy smak, to także cały szereg witamin, mikroelementów i zdrowe kwasy tłuszczowe. Jeśli chodzi o kalorie, oliwki są produktem niskokalorycznym - 100 gramów, czyli około 40 oliwek to 130 kalorii. Zawierają one zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe typu omega-9, które zapobiegają rozwojowi nowotworów, spowalniają różne choroby, zmniejszają ryzyko miażdżycy, obniżają ciśnienie krwi, a nawet wspierają proces utraty wagi. Oliwki to także bogate źródło witaminy C, E, prowitaminy A i witamin z grupy B, a także mikroelementów takich jak fosfor, potas, żelazo, miedź i błonnik. Oliwki dzięki zawartym w nich polifenolom chronią przed działaniem wolnych rodników, opóźniając tym samym proces starzenia. Korzystnie wpływają na włosy, skórę i paznokcie, a także zapobiegają rozwojowi demencji i chorobie Alzheimera. Ze względu na to, że oliwki poddawane są najczęściej procesowi fermentacji, mają one szereg zalet charakterystycznych dla kiszonek. Pozytywnie wpływają na odporność, wspomagają florę bakteryjną i regulują perystaltykę jelit.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium