











Włoskie sosy i przetwory we Włoskim Sklepiku
Nasza sklepowa półka to nie tylko włoskie pomidory w puszce, passaty, czy koncentraty. Znajdziecie na niej oryginalne włoskie pesto oraz sosy do makaronów i innych dań. Wszystkie produkowane są z doskonałych włoskich składników, naturalne, proste i pyszne. Znajdziecie wśród nich słynne ragu, sos arrabbiata, czy wykwintne bazyliowe pesto z letnią truflą. Nasze włoskie przetwory pozwolą zaoszczędzić Ci trochę czasu, a także uchylą drzwi do prawdziwie włoskiej kuchni – pełnej aromatów i zaskakujących smaków.
Włoskie dania makaronowe nigdy się nie nudzą dzięki sosom, które są niezwykle smakowite, często bogate w świeże warzywa i przyprawy z własnych upraw.
Salsa di pomodoro al basilico to absolutny klasyk wśród sosów, bardzo prosta i szybka potrawa uwielbiana przez każdego Włocha. Do przygotowania potrzeba naprawdę niewiele składników, zazwyczaj dostępnych w każdym włoskim domu ale zawsze najwyższej jakości.
Carbonara przygotowywana z makaronem typu spaghetti. Do jej przygotowania potrzebujemy niewiele składników, a danie przygotowuje się błyskawicznie. Niezbędny będzie parmezan i pecorino romano, czarny pieprz i dodatek mięsny, którym oryginalnie powinno być podgardle czyli guanciale.
Arabbiatta jest to pyszny sos, który najczęściej podajemy z makaronem penne. Bardzo łatwy i szybki sos dla miłośników pikantnych dań. Trochę przypomina klasyczny sos pomidory, ale dodajemy duże papryki peperoncino i posypujemy świeżą bazylią lub natka pietruszki.
Nazwa arrabbiata lub sugo all'arrabbiata w języku włoskim odnosi się do pikantnego smaku sosu do makaronu z pomidorami, czerwoną papryczką chili i dodatkiem oliwy z oliwek. "Arrabbiata" w języku włoskim dosłownie oznacza "zły", co bezpośrednio nawiązuje do pikantnego smaku sosu.
Ragù - sos przygotowuje się z mielonej wołowiny i pomidorów, z dodatkiem oliwy, czerwonego wina, marchewki, selera naciowego i mleka. W rezultacie otrzymujemy bardzo sycące i aromatyczne mięsno-warzywne danie, które dzięki dodatkowi mleka staje się aksamitne w smaku.