Włoskie babki
( ilość produktów: 25 )Panettone classico włoska babka tradycyjna z kremem pistacjowym i kawałkami czekolady - Bauli 750g
Panettone classico włoska babka tradycyjna z likierem pomarańczowym Cointreau- Bauli 750g
Panettone classico włoska babka tradycyjna z kremem pistacjowym i czekoladą - Gran Ducale 750 g
Włoska babka Panettone z bakaliami i polewą z orzechów laskowych - Boella&Sorrisi 1kg
Włoska babka Panettone z owocami leśnymi i czekoladą - Boella&Sorrisi 1kg
Włoska babka Panettone z delikatnie kandyzowaną morelą i czekoladą - Boella&Sorrisi 1kg
Włoska babka Panettone z figami, orzechami włoskimi i miodem - Boella&Sorrisi 1kg
Włoska babka Panettone z kremem Limoncello - Boella&Sorrisi 1kg
Włoska babka Panettone z gruszką i czekoladą - Boella&Sorrisi 750g
Włoska babka Panettone classico - Boella&Sorrisi 750 g
Włoska babeczka Panettone mini - Boella&Sorrisi 100 g
Włoska babeczka Panettoncino - Bonifanti 130 g
Panettone to typowe mediolańskie długo wyrastające ciasto w kształcie kopuły, które jest spożywane tylko w okresie Bożego Narodzenia.
O kuchni włoskiej mówi się, że jest prosta w przygotowaniu, a sekret tkwi w wysokiej jakości składnikach, jednak przygotowanie Panettone może zająć nawet kilka dni.
Babki włoskie to ciasta drożdżowe, wyrabiane nie raz, a kilka razy stąd długi proces produkcji, wymagający pracy i cierpliwości. We Włoszech nikt już nie piecze tych babek w domu właśnie z uwagi na to, iż wymaga to zbyt wiele czasu, za dużo wysiłku jak i cukierniczego pieca.
Stąd tak duże zapotrzebowanie na gotowe babki Panettone, dostępne na włoskisklepik.pl już długo przed okresem świątecznym, abyś mógł nacieszyć się tym niepowtarzalnym smakiem.
W naszej ofercie babek Panettone oprócz tych klasycznych smaków z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczy i cytryny znajdziecie też pyszne dodatki takie jak krem czekoladowy, pistacjowy, dyniowy, cytrynowy czy gruszkowy, ale też te z likierem pomarańczowym.
Bardzo często spożywa się je z kremem z serka mascarpone lub zabaglione, a także ze słodkimi winami oraz ciepłymi napojami.
Natomiast najwyższej jakości klasyczne ciasto Pandoro czyli drożdżowa, maślana babka pieczona w kształcie gwiazdy, z wierzchu obsypana cukrem pudrem z dodatkiem wanilii przypomina zaśnieżone szczyty Alp, a Włosi tuż przed podaniem podgrzewają ten wypiek by poczuć niesamowity smak tego włoskiego deseru.
Wszystkie babki zapakowane są w poręczne i gustowne opakowania, dzięki temu idealnie prezentują się jako kolejna potrawa zdobiąca stół rodzinny lub na spotkaniu firmowym albo jako prezent okazjonalny dla przyjaciół, najbliższych i współpracowników.
Babki włoskie to smak, który wyjątkowo jest związany z bożonarodzeniowym okresem świątecznym we Włoszech.
Panettone i Pandoro to typowe włoskie babki bożonarodzeniowe, dwa od wieków rywalizujące ze sobą świąteczne wypieki. Są symbolem radosnego czasu świątecznego spędzonego przy stole z przyjaciółmi i rodziną.
Są takie ciasta, którym nie mogą się oprzeć zarówno dorośli, jak i dzieci ze względu na ich lekkość, aromat i niepowtarzalny smak. Jednym z nich jest z pewnością wielkanocna Colomba "gołąbek", która we Włoszech jest zawsze podawana podczas tego ważnego święta religijnego.
Ciasto to symbolizuje Wielkanoc, zarówno ze względu na swój kształt gołąbka z rozłożonymi skrzydłami, który sam w sobie jest również symbolem pokoju i czystości, jak i ze względu na to, że zawiera jajka, jako metaforę odrodzenia.
Przepisów na wykonanie tego włoskiego wielkanocnego ciasta jest niezliczona ilość, a zrobienie go w domu zajmuje dużo czasu ze względu na rozległe okresy wyrastania ciasta drożdżowego, przez co, jak wiele tradycyjnych deserów, wymaga więcej niż jednego dnia.
Bogate ciasto drożdżowe, chrupiący cukier puder, duża ilość migdałów, jajka, mąka, mleko i bezgraniczna pasja: oto prosty przepis na wyjątkowe ciasto wielkanocne o bogatym, otulającym smaku.
Pyszna polewa z najwyższej jakości migdałów i ziaren cukru pokrywa delikatną masę wzbogaconą o klasyczne owoce kandyzowane.
Znakomita sama w sobie Colomba jest często podawana ze świeżymi jagodami, oblana ciemną czekoladą, posmarowana słodkimi pastami lub połączona z bitą śmietaną lub mascarpone.
Włosi cieszą się kawałkiem z kawą na śniadanie lub łączyć to świąteczne ciasto z kieliszkiem Prosecco lub wina deserowego.