Stek sezonowany

Jeśli należycie do grupy mięsożerców to z pewnością nie możecie przejść obojętnie obok steków sezonowanych. Starannie wyselekcjonowane kawałki mięsa wołowego z najlepszych ras bydła, poddane procesowi sezonowania, który sprawia, że mięso zyskuje wyjątkową delikatność, kruchość, bogatszy smak i wprost rozpływa się w ustach. Idealne do przyrządzenia na grillu, patelni lub w piekarniku. Jesteśmy pewni, że nasze steki sezonowane zaspokoją podniebienia najbardziej wymagających smakoszy!

Stek sezonowany na sucho – najwyższa jakość

Sezonowanie to nic innego jak proces powolnego dojrzewania mięsa, podczas którego mięso może „odpocząć”. Zachodzą w nim w tym czasie różnego rodzaju procesy biochemiczne, dzięki którym zyskuje ono na jakości. Sam proces sezonowania może odbywać się na dwa sposoby: na mokro lub na sucho.

Sezonowanie na mokro jest metodą nowszą i tańszą. Polega na przechowywaniu w niskiej temperaturze mniejszych kawałków mięsa zapakowanych w próżniową folię. Proces ten może trwać znacznie krócej niż sezonowanie na sucho, nie ma ubytków wody, dzięki czemu mięso nie traci na wadze. W wyniku sezonowania na mokro steki stają się bardziej kruche, zachowują naturalną strukturę i stają się soczyste.

Sezonowanie na sucho to metoda tradycyjna. Mięso w dużych kawałkach, często z kością, bez opakowania przechowywane jest w specjalnych szafach chłodniczych, gdzie dokładnie kontrolowana jest niska temperatura (ok. 1 - 4 st. C), odpowiednia wilgotność na poziomie ok. 80-85%, natężenie światła oraz wentylacja. Stek sezonowany na sucho dojrzewa od minimum dwóch tygodni do nawet kilku miesięcy, dlatego proces ten musi odbywać się w sterylnych warunkach. W czasie sezonowania w mięsie zachodzą naturalne procesy biochemiczne, które poprawiają jego jakość. Zawarte w mięsie enzymy rozluźniają jego struktury, łańcuchy białkowe zaczynają uwalniać aminokwasy, które dodają mięsnego i słodkiego smaku. Przez znaczną utratę wody podczas sezonowania na sucho, steki tracą na wadze, jednak dzięki temu ich struktura robi się bardziej zwarta, a smak staje się jeszcze bardziej intensywny. Przy dłuższym sezonowaniu w mięsie wyczuwalne stają się nuty orzechowe, a także aromaty przypominające pleśniowe sery.

Warto podkreślić, że sezonowaniu na sucho poddaje się wyłącznie najlepsze kawałki mięsa, o równomiernie rozłożonym tłuszczu. Na wyższą cenę steków sezonowanych na sucho wpływ ma także długi czas procesu dojrzewania oraz znaczna utrata wagi mięsa podczas sezonowania. 

Steki sezonowane w sklepie Włoski Sklepik

Jeśli chodzi o stek sezonowany, sklep Włoski Sklepik oferuje Wam steki sezonowane na sucho przez 30 dni z mięsa krów francuskiej rasy Limousine. Rasa ta wyróżnia się doskonałą jakością mięsa, bogatego w wartości odżywcze i wiele walorów smakowych. Cechuje je marmurkowatość, czyli równomierne rozmieszczenie tłuszczu międzymięśniowego. Tłuszcz ten topi się podczas smażenia i sprawia, że stek staje się bardziej soczysty i bogatszy w smaku.

Steki sezonowane w naszym sklepie to steki z antrykotu i rostbefu. To najbardziej cenione kawałki mięsa wołowego. Zarówno antrykot jak i rostbef charakteryzuje wyjątkowa delikatność, miękkość i pełny smak. Ponieważ oba kawałki pochodzą z mięśni, które nie wykonują dużej pracy motorycznej, mięso nie jest poprzerastane ścięgnami i twardymi błonami. Czym zatem się różnią?

Antyrkot to część żebra wołowego. Składa się ona z kilku mniejszych mięśni powiązanych ze sobą tkanką tłuszczowo-kolagenową, dzięki czemu antrykot wyróżnia się wysoką marmurkowatością, równomiernie rozłożonym tłuszczem. To właśnie dlatego smak antrykotu jest niezwykle intensywny. Stek z antrykotu będzie wyjątkowo miękki i soczysty.

Rostbef uznawany jest za najszlachetniejszą część wołowiny. Znajduje się bliżej bioder i jest fragmentem jednego długiego mięśnia. Jest chudszy niż antrykot, ma jednolitą strukturę, z reguły ze ścięgnem i warstwą tłuszczu po jednej stronie. Stek z rostbefu będzie zwarty, kruchy i soczysty.

Stek sezonowany – jak przyrządzić i z czym podawać

Steki sezonowane wyróżniają się tak pełnym, wołowym smakiem, że nie wymagają wymyślnych marynat, czy dodatków. Sprawdza się tu zasada: im prościej tym lepiej. Steki sezonowane najlepiej przyrządzać na patelni, grillu lub w piekarniku. Gotowe do obróbki cieplnej mięso powinno mieć temperaturę pokojową, dlatego warto wyjąć je minimum godzinę wcześniej z lodówki i od razu posolić, dzięki czemu mięso wchłonie sól do głębszych warstw. Taki zabieg sprawi, że stek zachowa soczystość i będzie idealnie miękki.

Steki sezonowane najlepiej podawać z prostymi dodatkami wysokiej jakości - dobrą oliwą, aromatycznym masłem, solą w płatkach i pieprzem lub sosem z czerwonego wina. Idealnie sprawdzą się tu także ziemniaki, szpinak oraz lekkie sałatki z dodatkiem np. parmezanu.

Stek Fiorentina – tradycja włoskiej kuchni

Pewnie zastanawiacie się co we Włoskim Sklepiku robią steki ;) Przecież włoska kuchnia to pizza, makarony i owoce morza… A jednak! Włosi mają swoje tradycje i w tej kategorii. Bistecca alla fiorentina wywodzi się z Florencji. To tam, w dzielnicy San Lorenzo podczas świątecznych obchodów dnia Świętego Wawrzyńca rozpalano ogniska, przy których pieczono wołowinę i rozdawano ją ludziom. W tamtych czasach w Toskanii najpopularniejszą rasą bydła była rdzenna rasa Chianina i to właśnie z mięsa tych krów oryginalnie przyrządzano steki po florencku (obecnie dopuszcza się używanie mięsa innych ras) . Zgodnie z tradycją steki Fiorentina przyrządza się z młodej wołowiny, z mięsa składającego się z rostbefu i kawałka polędwicy przedzielonych kością. Mięso powinno być sezonowane przez minimum 2 tygodnie, powinno być chude, jedynie lekko poprzerastane tłuszczem. Grubość steka powinna wynosić ok 5-6 cm. Stek Fiorentina przygotowuje się na ruszcie nad rozżarzonym węglem drzewnym. Serwowany jest na półkrwisto (Włosi nie dają tu wyboru, nigdy nie zaserwują Wam bistecca alla fiorentina w wersji well done), mięso jest miękkie, kruche i soczyste, o idealnym wołowym aromacie. Według różnych szkół stek Fiorentina doprawiamy jedynie solą, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, skrapiamy odrobiną soku z cytryny lub podajemy z dobrą oliwą.

To jak? Kto ma ochotę na stek sezonowany? Sklep Włoski Sklepik zaprasza!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium