Pomidory i sosy
( ilość produktów: 100 )Sos pomidorowy pikantny z toskańskich pomidorów BIO - Azienda Olearia Chianti 340 g
Sos pomidorowy z toskańskich pomidorów z warzywami BIO - Azienda Olearia Chianti 340 g
Sos pomidorowy z toskańskich pomidorów z oliwkami BIO - Azienda Olearia Chianti 340 g
Sos pomidorowy z pomidorków daktylowych - Salsa Pronta Datterini - Mutti 300 g
Włoski sos z papryki peperoni - Condimento Peperoni - Il Cavaliere Del Gusto 190 g
Pomidory to najpopularniejsze warzywo we Włoszech, bez którego włoska kuchnia po prostu nie istnieje. Słoneczny Półwysep Apeniński to doskonałe miejsce na ich uprawę. Odpowiednie warunki klimatyczne, a także włoska pasja sprawiają, że włoskie pomidory mają niepowtarzalny smak i aromat. Starannie pielęgnowane, naturalnie pyszne, a do tego perfekcyjnie łączą się z innymi składnikami – nie sposób się bez nich obejść.
Pomidory we włoskiej kuchni
We Włoszech uprawianych jest ponad 300 odmian pomidorów. Każda odmiana ma swoje przeznaczenie w kuchni. Niektóre z nich najlepiej smakują w sałatkach, inne (te intensywnie czerwone, mięsiste i z małą ilością nasion) przeznaczone są do sosów i przetworów. Pełne, okrągłe pomidory o wyrazistym smaku wykorzystywane są do soków i koncentratów. Z kolei małe odmiany sprawdzają się najlepiej w formie pomidorów suszonych. Pomidory włoskie w kuchni używane są niemal do wszystkiego – jako przystawka z bazylią i mozzarellą, jako dodatek do sałatek, sos do pizzy, sos do makaronu, do przygotowania zup czy tradycyjnej włoskiej bruschetty.
Doskonałym sposobem, by w Polsce móc cieszyć się słodyczą pomidorów ze słonecznej Italii jest kupowanie włoskich pomidorów w puszce. Przechowywane w ten sposób są tylko wybrane odmiany, które zachowują swój smak i aromat. Do takich odmian należy np. najpopularniejszy włoski pomidor San Marzano. Najczęściej włoskie pomidory w puszce podpisane są jako „pelati”, co oznacza, że są one obrane ze skórki.
Odmiany włoskich pomidorów
Tak jak większość włoskich produktów, pomidory mają swoje lokalne odmiany. Każda o unikatowych walorach smakowych i niepowtarzalnym aromacie. Przede wszystkim warto wspomnieć o tych, które chronione są certyfikatami DOP oraz włoskim certyfikatem IGP.
San Marzano dell'Agro Sarnese-Nocerino DOP – to pomidory pochodzące z Kampanii, rosnące u stóp Wezuwiusza. Mają charakterystyczny wydłużony kształt, intensywnie czerwony kolor, twardą skórkę, zwarty miąższ oraz niewielką ilość pestek. Żyzna gleba wulkaniczna oraz słabe nawodnienie sprawia, że pomidory San Marzano mają wyjątkowy smak. Są pomidorami, które bardzo łatwo konserwować. Zachowują świeżość i swoje właściwości przez bardzo długi czas, nawet bez użycia soli i innych konserwantów, a także nie rozpadają się podczas robienia przetworów. Dzięki temu pomidory te najczęściej sprzedawane są jako włoskie pomidory w puszce. San Marzano są idealne do neapolitańskiej pizzy, ragu lub innych sosów. Ich odmianę stanowią pomidory Marzanino, które są mniejsze, mają intensywny aromat i mniej nasion.
Pomidory del Piennolo del Vesuvio DOP – to pomidorki koktajlowe, które podobnie jak San Marzano od wieków rosną u podnóży Wezuwiusza. Mają charakterystyczną czubatą końcówkę, intensywnie czerwony kolor i słodko-kwaśny smak. Te pomidory konserwowane są wiekową tradycyjną metodą „al piennolo”. Metoda ta polega na tym, że zerwane latem pomidorki wiąże się nićmi konopnymi w większe pęczki i pozostawia w ten sposób w wentylowanych pomieszczeniach. Dzięki tej metodzie pomidory powoli dojrzewają, zyskują niezwykle wyrazisty, intensywny smak i zachowują świeżość, dzięki czemu są dostępne w kuchni przez cały rok. Pomidory del Piennolo del Vesuvio świetnie sprawdzają się jako sos do pizzy i makaronu, ale świetnie komponują się także z owocami morza. Dostępne są również w zalewie jako tzw. Pachettelle.
Pachino IGP – to chronione włoskim certyfikatem pochodzenia sycylijskie pomidorki koktajlowe. Występują one w czterech odmianach: okrągłej gładkiej, gałązkowej, żebrowanej i czereśniowej. Każda z odmian ma słodki smak, soczysty i mięsisty miąższ oraz pełny aromat. Używany jest przede wszystkim jako świeży dodatek do sałatek, makaronów, bruschetty czy focacci.
We włoskiej kuchni popularne są również takie odmiany jak:
Costoluto – odmiana wywodząca się z Toskanii. Pomidory Costoluto mają żebrowany kształt, są soczyste, lekko kwaskowe, o wyjątkowo intensywnym aromacie. Świetne w połączeniu ze słodszymi warzywami i oliwą. Costoluto to pomidory idealne do sosów. Jednak możesz z nich wyczarować również pyszną zupę pomidorową.
Roma – o obfitym miąższu i wydłużonym kształcie. Pełnie smaku uzyskują podczas gotowania, dlatego są doskonałe do przecierów. Ze względu na swoją gęstą konsystencję mogą stanowić idealny sos do pizzy.
Cuoro di bue – czyli wołowe serce. Te włoskie pomidory są duże i ciężkie, mogą ważyć nawet ok. 800g. Mają mięsisty, soczysty i słodki miąższ, zawierają niewielką ilość nasion. Nie nadają się do koncerwacji, dlatego wykorzystywane są jako świeży dodatek w sałatkach, makaronach na zimno lub po prostu na kanapkach.
Włoskie pomidory, sosy i przetwory we Włoskim Sklepiku
Nasza sklepowa półka to nie tylko włoskie pomidory w puszce, passaty, czy koncentraty. Znajdziecie na niej oryginalne włoskie pesto oraz sosy do makaronów i innych dań. Wszystkie produkowane są z doskonałych włoskich składników, naturalne, proste i pyszne. Znajdziecie wśród nich słynne ragu, sos arrabbiata, czy wykwintne bazyliowe pesto z letnią truflą. Nasze włoskie przetwory pozwolą zaoszczędzić Ci trochę czasu, a także uchylą drzwi do prawdziwie włoskiej kuchni – pełnej aromatów i zaskakujących smaków.