





















Makaron włoski – to temat, który może ciągnąć się jak… spaghetti. Uwielbiany na całym świecie, jednak to Włosi stworzyli z niego prawdziwą sztukę. Oryginalne włoskie makarony powstają w kilkuset kształtach i rozmiarach. Ich proces produkcji jest dokładnie kontrolowany, a nawet uregulowany prawnie. Włosi stworzyli również swój mały savoir vivre, który określa jak powinno się przygotowywać i podawać makaron włoski. Sklep Włoski Sklepik zaprasza Was do zapoznania się ze wszystkimi podstawowymi informacjami, dzięki temu będziecie później mogli wybrać makaron idealny dla swoich potrzeb.
Z reguły sklepowe półki uginają się od różnego rodzaju makaronów. Jednak, które z nich można nazwać oryginalnym włoskim makaronem? Jak powstaje i co wpływa na jego wyjątkowy smak? Oryginalny włoski makaron to połączenie dwóch lub trzech składników – mąki, wody i jajek, jeśli jest to makaron jajeczny. Na smak makaronu wpływa zatem przede wszystkim jakość mąki. Jednak nie bez znaczenia jest także rodzaj matrycy używanej do produkcji, a także w przypadku pasta secca (makaronu suchego) powolny i dokładny proces suszenia.
Do produkcji oryginalnych włoskich makaronów wykorzystywana jest mąka z pszenicy durum. Ze względu na suchy, ciepły klimat, pszenica we Włoszech jest zupełnie inna niż ta znana nam w Polsce. Ma dużo więcej protein, a mąka z niej wytwarzana jest klejąca – wystarczy odrobina wody, by zaczęła pracować, nie potrzebuje żadnych spulchniaczy i ulepszaczy. Mąka durum sprawia, że włoskie makarony mają charakterystyczny smak i strukturę.
Prawdziwa pasta secca zgodnie z włoskimi regulacjami musi być produkowana jedynie z mąki durum i odrobiny wody o odpowiedniej temperaturze. Ściśle określona jest także jej maksymalna wilgotności–(12,5%) , a także minimalny procent zawartości białka. Pasta fresca może być produkowana zarówno z mąki durum, jak i z mąki z pszenicy miękkiej, używanej również do wypieku chleba.
Po dodaniu wody do mąki, ciasto musi być ugniatane z dużą siłą, a następnie wytłaczane przez matrycę. To właśnie matryca nadaje makaronowi konkretny kształt. Najwyższej jakości makarony wytwarzane są na matrycach z brązu, które nadają mu charakterystyczną szorstką, chropowatą strukturę. Dzięki temu tak wyprodukowany włoski makaron doskonale łączy się z różnymi sosami dodatkami.
Niemniej ważny jest proces suszenia. Jest to mocno kontrolowany proces, który wymaga odpowiednio niskiej temperatury i wilgotności. Suszenie powinno być powolne i trwać około dwie doby, po to by nie pozbawić makaronu witamin i mikroelementów, a także by zachować jego kolor.
Jeśli choć raz mieliście okazję skosztować włoski makaron w słonecznej Italii to z pewnością zauważyliście jak odmiennie podchodzą do tematu Włosi i Polacy. Nasi rodacy często na pierwszym miejscu stawiają sos, starannie komponując jego skład i wszelkie dodatki. Natomiast wybór makaronu jest dla nich sprawą drugorzędną i najczęściej sięgają po ten, który akurat leży w kuchennej szafce ;) We Włoszech makaron jest najważniejszy! To do rodzaju makaronu dobiera się sos, nie odwrotnie. To sos ma podkreślić smak włoskiego makaronu i odpowiednio się z nim komponować. Wiele dań makaronowych we Włoszech opiera się na zaledwie kilku produktach dobrej jakości – oliwie, czosnku, świeżo zmielonym pieprzu, czy serze. Tak jak zawsze w kuchni włoskiej – liczy się prostota.
Liczy się, że istnieje około 300 rodzajów włoskiego makaronu, a w Rzymie znajduje się jedyne na świecie Muzeum Makaronu. Różnią się one między sobą kształtem i wielkością, a do każdego z nich dobiera się odpowiedni rodzaj sosu. Długie i cienkie makarony najlepiej łączą się z lekkimi, rzadszymi sosami; płaskie makarony doskonale pasują do sosów śmietanowych, a krótkie i grube najczęściej podawane są z gęstymi, mięsnymi sosami. Duże makarony typu cannelloni czy lasagne najlepiej nadają się do zapiekania. Co ciekawe popularny w Polsce sos bolognese, we Włoszech nie jest łączony ze spaghetti, a raczej z tagliatelle lub pappardelle.
Nie bez znaczenia jest także samo gotowanie makaronu. We Włoszech makaron gotuje się al dente, w dużej ilości wody (ok. 1 litra wody na 100g suchego makaronu), żeby pasta się nie sklejała. Ugotowany makaron powinien być sprężysty. Absolutnie zakazane jest przelewanie go zimną wodą, ponieważ spłukuje ona wtedy z niego skrobię, która gwarantuje lepsze łączenie się makaronu z sosem.
Makaron jest popularny na całym świecie, toteż z tego względu krąży wiele legend dotyczących tego kiedy, gdzie i jak powstał. Według niektórych makaron pochodzi z Chin, inni twierdzą, że znany był już w starożytnym Egipcie, a jeszcze inni wierzą w legendy, które głoszą, że makaron jest zwykłym dziełem przypadku i powstał podczas gdy woda zalała transportowane statkiem worki z mąką.
To co zostało potwierdzone to fakt, że już w okolicach 100 roku p.n.e starożytni Rzymianie i Grecy znali „laganę”, czyli przodka lasagne. We włoskiej kuchni makaron pojawił się najprawdopodobniej za sprawą Arabów około 1000 roku, podczas dominacji arabskiej, na słonecznej i wietrznej Sycylii. W dokumencie z 1154 roku znajduje się wzmianka o pożywieniu z mąki w postaci nici, wytwarzanych w Trabii, w prowincji Palermo. Makaron w arabskich książkach kucharskich pojawiał się już w IX wieku, ale to na Sycylii zaczęli oni jego produkcję.
Produkcja włoskiego makaronu rosła szybko. Południowe Włochy zajmowały się pasta secca, czyli makaronem suchym, ze względu na suchy i wietrzny klimat sprzyjający procesowi suszenia. Natomiast na północy produkowano głównie pasta fresca, świeże makarony. Na arystokratycznych stołach, makaron był dodatkiem do dań, natomiast wśród biedniejszych warstw społeczeństwa był daniem samym w sobie. Popularność makaronu we Włoszech i jego spożywanie na masową skalę zaczęło się dopiero w XVII wieku. Królestwo Neapolu było wówczas zdominowane przez Hiszpanów. Przeludnienie i wysokie podatki sprawiły, że zapanował wielki głód, brakowało mięsa i chleba, natomiast makaron stawał się coraz tańszy, dzięki rozwojowi technologii (wynalezione zostały m.in. matryce). W ten sposób w XVIII wieku makaron stał się nieodłącznym symbolem włoskiej kuchni.
Jeśli interesuje Was dobrej jakości makaron włoski – sklep Włoski Sklepik z pewnością spełni Wasze oczekiwania! W głównej mierze nasz sklep oferuje makaron włoski firmy La Molisana i Divella, które od lat tworzą włoskie makarony zgodnie z tradycyjnymi recepturami, z najwyższej jakości składników. Większość z włoskich makaronów w naszym sklepie wytwarzana jest na matrycy z brązu. Jesteśmy pewni, że przygotowując dania na bazie naszych makaronów, zgodnie ze sztuką, będziecie mogli się poczuć jak podczas cudownych włoskich wakacji.