Włoskie makarony
( ilość produktów: 64 )Włoski makaron spaghetti bezglutenowy z mąką z brązowego ryżu, kukurydzy oraz quinoa - La Molisana 400 g
Makaron wstążki tagliatelle semolinowy BIO - tagliatelle grano duro BIO - Alce Nero 250g
Makaron rurki penne (semolinowy razowy) BIO - penne rigate integrali BIO - Alce Nero 500g
Makaron świderki fusilli (z płaskurki) BIO - fusilli faro BIO - Alce Nero 500g
Makaron orkiszowy wstążki gniazda BIO - tagliatelle farro BIO - Alce Nero 250g
Makaron świderki fusilli trójkolorowy semolinowy BIO - fusilli tricolora BIO - Alce Nero 500g
Makaron świderki fusilli (orkiszowy razowy) BIO - fusilli integrali BIO- Alce Nero 500g
- 1
- 2
Makaron włoski – to temat, który może ciągnąć się jak… spaghetti. Uwielbiany na całym świecie, jednak to Włosi stworzyli z niego prawdziwą sztukę. Oryginalne włoskie makarony powstają w kilkuset kształtach i rozmiarach. Ich proces produkcji jest dokładnie kontrolowany, a nawet uregulowany prawnie. Włosi stworzyli również swój mały savoir vivre, który określa jak powinno się przygotowywać i podawać makaron włoski. Sklep Włoski Sklepik zaprasza Was do zapoznania się ze wszystkimi podstawowymi informacjami, dzięki temu będziecie później mogli wybrać makaron idealny dla swoich potrzeb.
Jak powstaje oryginalny włoski makaron?
Z reguły sklepowe półki uginają się od różnego rodzaju makaronów. Jednak, które z nich można nazwać oryginalnym włoskim makaronem? Jak powstaje i co wpływa na jego wyjątkowy smak? Oryginalny włoski makaron to połączenie dwóch lub trzech składników – mąki, wody i jajek, jeśli jest to makaron jajeczny. Na smak makaronu wpływa zatem przede wszystkim jakość mąki. Jednak nie bez znaczenia jest także rodzaj matrycy używanej do produkcji, a także w przypadku pasta secca (makaronu suchego) powolny i dokładny proces suszenia.
Do produkcji oryginalnych włoskich makaronów wykorzystywana jest mąka z pszenicy durum. Ze względu na suchy, ciepły klimat, pszenica we Włoszech jest zupełnie inna niż ta znana nam w Polsce. Ma dużo więcej protein, a mąka z niej wytwarzana jest klejąca – wystarczy odrobina wody, by zaczęła pracować, nie potrzebuje żadnych spulchniaczy i ulepszaczy. Mąka durum sprawia, że włoskie makarony mają charakterystyczny smak i strukturę.
Prawdziwa pasta secca zgodnie z włoskimi regulacjami musi być produkowana jedynie z mąki durum i odrobiny wody o odpowiedniej temperaturze. Ściśle określona jest także jej maksymalna wilgotności–(12,5%) , a także minimalny procent zawartości białka. Pasta fresca może być produkowana zarówno z mąki durum, jak i z mąki z pszenicy miękkiej, używanej również do wypieku chleba.
Po dodaniu wody do mąki, ciasto musi być ugniatane z dużą siłą, a następnie wytłaczane przez matrycę. To właśnie matryca nadaje makaronowi konkretny kształt. Najwyższej jakości makarony wytwarzane są na matrycach z brązu, które nadają mu charakterystyczną szorstką, chropowatą strukturę. Dzięki temu tak wyprodukowany włoski makaron doskonale łączy się z różnymi sosami dodatkami.
Niemniej ważny jest proces suszenia. Jest to mocno kontrolowany proces, który wymaga odpowiednio niskiej temperatury i wilgotności. Suszenie powinno być powolne i trwać około dwie doby, po to by nie pozbawić makaronu witamin i mikroelementów, a także by zachować jego kolor.
Makaron włoski – jak go przygotować, jaki wybrać i z czym podawać
Jeśli choć raz mieliście okazję skosztować włoski makaron w słonecznej Italii to z pewnością zauważyliście jak odmiennie podchodzą do tematu Włosi i Polacy. Nasi rodacy często na pierwszym miejscu stawiają sos, starannie komponując jego skład i wszelkie dodatki. Natomiast wybór makaronu jest dla nich sprawą drugorzędną i najczęściej sięgają po ten, który akurat leży w kuchennej szafce ;) We Włoszech makaron jest najważniejszy! To do rodzaju makaronu dobiera się sos, nie odwrotnie. To sos ma podkreślić smak włoskiego makaronu i odpowiednio się z nim komponować. Wiele dań makaronowych we Włoszech opiera się na zaledwie kilku produktach dobrej jakości – oliwie, czosnku, świeżo zmielonym pieprzu, czy serze. Tak jak zawsze w kuchni włoskiej – liczy się prostota.
Liczy się, że istnieje około 300 rodzajów włoskiego makaronu, a w Rzymie znajduje się jedyne na świecie Muzeum Makaronu. Różnią się one między sobą kształtem i wielkością, a do każdego z nich dobiera się odpowiedni rodzaj sosu. Długie i cienkie makarony najlepiej łączą się z lekkimi, rzadszymi sosami; płaskie makarony doskonale pasują do sosów śmietanowych, a krótkie i grube najczęściej podawane są z gęstymi, mięsnymi sosami. Duże makarony typu cannelloni czy lasagne najlepiej nadają się do zapiekania. Co ciekawe popularny w Polsce sos bolognese, we Włoszech nie jest łączony ze spaghetti, a raczej z tagliatelle lub pappardelle.
Nie bez znaczenia jest także samo gotowanie makaronu. We Włoszech makaron gotuje się al dente, w dużej ilości wody (ok. 1 litra wody na 100g suchego makaronu), żeby pasta się nie sklejała. Ugotowany makaron powinien być sprężysty. Absolutnie zakazane jest przelewanie go zimną wodą, ponieważ spłukuje ona wtedy z niego skrobię, która gwarantuje lepsze łączenie się makaronu z sosem.
Historia włoskiego makaronu
Makaron jest popularny na całym świecie, toteż z tego względu krąży wiele legend dotyczących tego kiedy, gdzie i jak powstał. Według niektórych makaron pochodzi z Chin, inni twierdzą, że znany był już w starożytnym Egipcie, a jeszcze inni wierzą w legendy, które głoszą, że makaron jest zwykłym dziełem przypadku i powstał podczas gdy woda zalała transportowane statkiem worki z mąką.
To co zostało potwierdzone to fakt, że już w okolicach 100 roku p.n.e starożytni Rzymianie i Grecy znali „laganę”, czyli przodka lasagne. We włoskiej kuchni makaron pojawił się najprawdopodobniej za sprawą Arabów około 1000 roku, podczas dominacji arabskiej, na słonecznej i wietrznej Sycylii. W dokumencie z 1154 roku znajduje się wzmianka o pożywieniu z mąki w postaci nici, wytwarzanych w Trabii, w prowincji Palermo. Makaron w arabskich książkach kucharskich pojawiał się już w IX wieku, ale to na Sycylii zaczęli oni jego produkcję.
Produkcja włoskiego makaronu rosła szybko. Południowe Włochy zajmowały się pasta secca, czyli makaronem suchym, ze względu na suchy i wietrzny klimat sprzyjający procesowi suszenia. Natomiast na północy produkowano głównie pasta fresca, świeże makarony. Na arystokratycznych stołach, makaron był dodatkiem do dań, natomiast wśród biedniejszych warstw społeczeństwa był daniem samym w sobie. Popularność makaronu we Włoszech i jego spożywanie na masową skalę zaczęło się dopiero w XVII wieku. Królestwo Neapolu było wówczas zdominowane przez Hiszpanów. Przeludnienie i wysokie podatki sprawiły, że zapanował wielki głód, brakowało mięsa i chleba, natomiast makaron stawał się coraz tańszy, dzięki rozwojowi technologii (wynalezione zostały m.in. matryce). W ten sposób w XVIII wieku makaron stał się nieodłącznym symbolem włoskiej kuchni.
Makaron włoski we Włoskim Sklepiku
Jeśli interesuje Was dobrej jakości makaron włoski – sklep Włoski Sklepik z pewnością spełni Wasze oczekiwania! W głównej mierze nasz sklep oferuje makaron włoski firmy La Molisana i Divella, które od lat tworzą włoskie makarony zgodnie z tradycyjnymi recepturami, z najwyższej jakości składników. Większość z włoskich makaronów w naszym sklepie wytwarzana jest na matrycy z brązu. Jesteśmy pewni, że przygotowując dania na bazie naszych makaronów, zgodnie ze sztuką, będziecie mogli się poczuć jak podczas cudownych włoskich wakacji.