- Panettone włoska babka z kawałkami czekolady - Gran Ducale 500 g
Włoska specjalność – ciasto Panettone z łezkami czekoladowymi.
Panettone to ciasto z okolic Mediolanu, wypiekane we Włoszech tradycyjnie w okresie świąt Bożego Narodzenia z długo wyrastającego ciasta drożdżowego.
Nazwa pochodzi od włoskiego „panetto”, oznaczającego mały bochenek chleba. Przyrostek „-one” nadaje nazwie większego znaczenia – Panettone oznacza „duży chleb”.
Panettone ma niespotykany smak, dostojny wygląd i jest niezwykle smaczne i delikatne.
Ciasto podaje się pokrojone na długie, pionowe kawałki. Bardzo często spożywa się je z kremem z serka mascarpone lub zabaglione, a także ze słodkimi winami oraz ciepłymi napojami.
Składniki: mąka pszenna, cukier, kawałki czekolady 14% (cukier, miazga kakaowa, masło kakaowe, emulgator: lecytyny (z soi), aromaty, masło (zawiera mleko), zakwas pszenny (mąka pszenna, woda), świeże żółtka jaj, emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, sól, aromaty, odłuszczone mleko w proszku.
Wartość energetyczna w 100g:
Energia - 1685 kJ / 402kcal
Białko - 7,0g
Tłuszcz - 18g
w tym nasycone: 10g
Węglowodany - 52g
w tym cukry: 22g
Sól - 0,45g