- Bresaola Veroni 250g
Bresaola to typowa (pochodząca z doliny Valtellina w Lombardii w północnym regionie Włoch), długo dojrzewająca wędlina z mięsa wołowego.
Początkowo mięso przebywa w solance 10-15 dni, a następnie dojrzewa 8-12 tygodni. Mimo, że mięso dojrzewa tak długo, to dzięki temu, że odbywa się to szczególnym klimacie regionu Valtellina jest wyjątkowo miękkie i soczyste. Z czasem bresaola lekko twardnieje i zmienia kolor na ciemnoczerwony. W trakcie dojrzewania nacierana jest kminkiem, kolendrą i innymi ziołami.
Bresaola ma delikatny, lekko słonawy smak i charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu.
Pokrojona na bardzo cienkie plasterki idealnie nadaje się na carpaccio (oryginalne carpaccio podaje się z polędwicą wołową).
Cienkie plastry bresaoli ułożone na rukoli, skropione cytryną z dodatkiem oliwy z oliwek i posypane płatkami Parmigiano Reggiano D.O.P oraz doprawione odrobiną soli i pieprzu to wykwintne danie na prawdziwą włoską kolację.
Najlepiej smakuje z „ciężkim” czerwonym winem.
Skład: mięso wołowe, sól, glukoza, aromat naturalny, substancje konserwujące: E250, E252.
UWAGA ! Dla zamówień poza Trójmiasto zalecamy dokupienie Przesyłki Chłodzonej.
W celu zapewniania najwyższej jakości dostawy produktów wymagających przechowywania w niskich temperaturach zalecamy umieszczenie produktów w przesyłce z chłodzącymi wkładami. Wkład żelowy podczas dostawy ulegnie rozmrożeniu, lecz przez cały czas utrzyma produkty w niskiej temperaturze zapobiegając zepsuciu. Wkład jest wielokrotnego użytku, można go ponownie zamrozić i wykorzystać do własnych potrzeb.