Opis
Ziti to makaron typowy dla kuchni włoskiej, zbliżony do penne lub rigatoni. Są to długie rurki o średnicy około 6 mm i długości 25 cm, a cięcia wykonane są pod kątem prostym.
Makaron Ziti jest w smaku bardzo miękki i maślany. Doskonale nadaje się do zapiekanek i lekkich sosów.
We Włoszech zapiekanka z makaronem Ziti podawana jest na każdym weselu, a w Polsce oprócz dodatku do pysznego dania może służyć jako słomka do picia napojów.
Czas gotowania: około 8 minut
Skład: mąka z pszenicy durum, woda.
Wartość energetyczna w 100g:
Energia - 1508 kJ / 355kcal
Białko - 13g
Tłuszcz - 1,7g
w tym nasycone: 0,9g
Węglowodany - 72g
w tym cukry: 3,9g
Sól - 0,004g
Sposób przechowywania: w suchym i chłodnym miejscu