- Panettone classico włoska babka tradycyjna - Bauli 500g
Panettone, to tradycyjna włoska babka drożdżowa kojarzona z okresem Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku pochodząca z Mediolanu.
Wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły i pakowana w kartonowe pudełka.
Proces produkcji babki jest długi i skomplikowany. W jego trakcie ciasto nabiera specyficznej puszystej konsystencji.
Panettone ma niespotykany smak, dostojny wygląd i jest niezwykle smaczne i delikatne.
W wariancie klasycznym zawiera kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową oraz rodzynki.
Ciasto podaje się pokrojone na długie, pionowe kawałki. Bardzo często spożywa się je z kremem z serka mascarpone lub zabaglione, a także ze słodkimi winami oraz ciepłymi napojami.
Składniki: mąka pszenna, jajka, rodzynki sułtańskie 15,4%, kandyzowana skórka pomarańczowa 9,9% (skórka pomarańczowa 54%, syrop glukozowo - fruktozowy, cukier), masło naturalne drożdże, pszenica, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, sól, aromaty, mleko w proszku odtłuszczone.
Może zawierać soję i orzechy.
Wartość energetyczna w 100g:
Energia - 1505 kJ / 358kcal
Białko - 6,6g
Tłuszcz - 11,0g
w tym nasycone: 7,0g
Węglowodany - 57g
w tym cukry: 27g
Błonnik: 2,9g
Sól - 0,36g