Opis

Bresaola to typowa (pochodząca z doliny Valtellina w Lombardii w północnym regionie Włoch), długo dojrzewająca wędlina z mięsa wołowego. Początkowo mięso przebywa w solance 10-15 dni, a następnie dojrzewa 8-12 tygodni. Mimo, że mięso dojrzewa tak długo, to dzięki temu, że odbywa się to szczególnym klimacie regionu Valtellina jest wyjątkowo miękkie i soczyste. Z czasem bresaola lekko twardnieje i zmienia kolor na ciemnoczerwony. W trakcie dojrzewania  nacierana jest kminkiem, kolendrą i innymi ziołami.

Bresaola ma delikatny, lekko słonawy smak i charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu. Pokrojona na bardzo cienkie plasterki idealnie nadaje się na carpaccio (oryginalne carpaccio podaje się z polędwicą wołową). Cienkie plastry bresaoli ułożone na rukoli, skropione cytryną z dodatkiem oliwy z oliwek i posypane płatkami Parmigiano Reggiano D.O.P oraz doprawione odrobiną soli i pieprzu to wykwintne danie na prawdziwą włoską kolację. Najlepiej smakuje z „ciężkim” czerwonym winem.

Najczęściej podawana: pokrojona w cienkie plasterki ułożone na rukoli, skropione sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Na wierzch posypana płatkami Parmigiano Reggiano D.O.P.

UWAGA ! Dla zamówień poza Trójmiasto zalecamy dokupienie Przesyłki Chłodzonej.

W celu zapewniania najwyższej jakości dostawy produktów wymagających przechowywania w niskich temperaturach zalecamy umieszczenie produktów w torbie termicznej wraz z chłodzącymi wkładami. Wkład żelowy podczas dostawy ulegnie rozmrożeniu, lecz przez cały czas utrzyma produkty w niskiej temperaturze zapobiegając zepsuciu. Wkład jest wielokrotnego użytku, można go ponownie zamrozić i wykorzystać do własnych potrzeb. 

X

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Bresaola Veroni 70 g

Cena: 19,13 zł 19.13
ilość +- szt.
dostępny
24 godziny - sprawdź formy dostawy
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium