Party Box Party Box
Cena: 104,90 zł
zobacz więcej
Wino chianti superiore DOCG Banfi 750 ml Wino chianti superiore DOCG Banfi 750 ml
Producent: Banfi
Cena: 57,90 zł
szt. +-
zobacz więcej
Gluhwein grzane wino Domus Vini 1 l Gluhwein grzane wino Domus Vini 1 l
Producent: Domus Vini
Cena: 30,90 zł
szt. +-
zobacz więcej
Koktajl spritz Fiorelli 750 ml Koktajl spritz Fiorelli 750 ml
Producent: Fiorelli
Cena: 29,90 zł
szt. +-
zobacz więcej
Wino chianti DOCG Predella 750 ml Wino chianti DOCG Predella 750 ml
Producent: Predella
Cena: 49,90 zł
szt. +-
zobacz więcej

Nie ma wątpliwości – Włosi to numer jeden na świecie w produkcji wina. Historia ich wina ma kilka tysięcy lat. We Włoszech istnieją rody, które produkują wino niezmiennie od kilku wieków. Długoletnie doświadczenie i tradycja, doskonałe warunki klimatyczne, a także niezwykła pasja sprawiają, że włoskie wina są znane i cenione na całym świecie. Wielka różnorodność sprawia, że wśród włoskich win każdy znajdzie coś dla siebie, zarówno koneserzy o wymagających podniebieniach, jak i Ci, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z winem. Włoskie wina mają niepowtarzalny charakter, wyjątkowy aromat i smak – jesteśmy pewni, że zakochacie się w nich tak jak my!

Dobre włoskie wino – jak je rozpoznać?

Włochy są światowym liderem produkcji wina na świecie. Włoskich win w sklepach znajdziecie naprawdę mnóstwo. Niestety ta duża różnorodność sprawia, że łatwo można natknąć się na wina słabej jakości. Jak kupić dobre włoskie wino? Na co zwrócić uwagę? Przede wszystkim na klasyfikacje wina. To ona gwarantuje nam wino określonej jakości. We Włoszech funkcjonują cztery główne kategorie:

  • VDT – Vino da Tavola, czyli wino stołowe, w teorii najniższa kategoria włoskich win. Wina z tym oznaczeniem to wina bez apelacji, nieklasyfikowane, które nie mają określonych zasad dotyczących pochodzenia czy produkcji. Jednak mimo to i w tej kategorii można znaleźć wyśmienite wina, które wyłamują się sztywnym regułom apelacji, produkowane są według wyjątkowych receptur i z wielką pasją.
  • IGT – Indicazione Geografica Tipica to kategoria win ściśle powiązana z danym regionem. IGT oznacza, że minimum 85% winogron, z których wyprodukowane jest wino pochodzi z danego obszaru. Ta kategoria gwarantuje dobrą jakość wina, jednak daje producentom większą swobodę dotyczącą samego procesu produkcji oraz wyboru szczepów winorośli niż w wyższych kategoriach DOC i DOCG.
  • DOC – Denominazione di Origine Controllata, czyli kontrolowane oznaczenie pochodzenia. Ta klasyfikacja obejmuje 250 różnych regionów Włoch, ale samych apelacji DOC istnieje ponad 300. Każda z nich zawiera szereg przepisów dotyczących procesu produkcji wina na każdym jego etapie. Włoskie wina należące do kategorii DOC to gwarancja, że zarówno uprawa winorośli jaki i produkcja odbywa się na określonym obszarze, według ściśle przestrzeganych metod produkcji. Przepisy określają z jakich szczepów może powstać dane wino, jakie są limity plonów, jaka powinna być dojrzałość owoców, ile powinien trwać proces dojrzewania wina i jaka powinna być zawartość alkoholu . Dodatkowym wyróżnikiem tej kategorii jest oznaczenie „superiore”, które stosuje się dla win lepszej jakości, o wyższej zawartości alkoholu.
  • DOCG – Denominazione di Origine Controllata e Garantita to kontrolowane oznaczenie gwarantowanego pochodzenia i oznacza ono najwyższą klasę jakości wina. Zdobycie tego oznaczenia wymaga spełnienia wszystkich warunków z kategorii DOC i posiadanie tego niższego oznaczenia od co najmniej kilku lat. Główną różnicą pomiędzy tymi kategoriami jest znacznie niższy limit plonów w kategorii DOCG. Dodatkowo wino z tym oznaczeniem musi przejść szereg kontroli włącznie z komisyjną degustacją.

Włoska klasyfikacja win zdecydowanie może ułatwić wybór włoskiego wina w sklepie. Jednak poza tymi oznaczeniami warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy. To co powinno znaleźć się na etykiecie to z pewnością napis „Imbottigliato all’origine”, który oznacza, że wino było butelkowane w winnicy. Dla wielu ważny – rocznik wina - nie jest gwarancją jego jakości, większość win smakuje najlepiej tuż po przelaniu do butelek. Jeśli na butelce znajdziecie napis „riserva” oznacza to, że wino poddane było dłuższemu starzeniu w beczkach. Dla wielu odstrszające – siarczyny, we włoskich winach występują w znikomej ilości, dlatego nie mają wpływu na nasze zdrowie, a umieszczenie ich na etykiecie jest wymogiem Unii Europejskiej. Siarczyny dodawane są do wina, by dłużej utrzymać jego smak i aromat w butelce.

Włochy – kraj winem płynący

Włochy to kraj o mocno zróżnicowanym klimacie, a winnice rozciągają się na terenie całej Italii. Jak wiadomo klimat ma bezpośredni wpływ na finalny charakter każdego wina. To właśnie dlatego włoskie wina są tak różnorodne. Włochy dzielą się na 20 winiarskich regionów, a każdy z nich charakteryzuje inny mikroklimat, inna gleba, inne odmiany winorośli i tradycje produkcji. Jednak, aby przybliżyć charakterystykę win uwzględniając geograficzne aspekty, można w uproszczeniu podzielić je na trzy części: północ, część centralną oraz południe.

Na północy Włoch gdzie panuje zimniejszy klimat, wina mają wyższą kwasowość, a w ich aromacie wyczuwalne są nuty zielonych owoców. Warto tu wprowadzić rozróżnienie na północno-zachodnią część i część północno-wschodnią. Ta pierwsza, obejmująca Piemont, słynie z czerwonych, cięższych win takich jak Barolo, a także z wermutu, czyli wina aromatyzowanego ziołami i przyprawami korzennymi. Północno-zachodnia część z regionem Veneto to z kolei kolebka win musujących, w tym między innymi doskonale znanego prosecco. W tym regionie Włoch produkuje się więcej białych win, np. pinot grigio oraz wina z podsuszanych winogron.

W centralnej części Włoch, gdzie panuje ciepły, umiarkowany klimat, produkuje się wina, które charakteryzuje wysoka kwasowość oraz smak i aromat dojrzałych owoców. Wina tej części Italii uchodzą za najbardziej luksusowe, a ich najsłynniejszym przedstawicielem jest toskańskie Chianti.

Południowy region Włoch, obejmujący Sycylię czy Apulię, to region o gorącym śródziemnomorskim klimacie i mocno zróżnicowanych glebach. Przekłada się to na dużą różnorodność win produkowanych w tej części kraju. Dobre włoskie wino z tego regionu to np. słodka marsala, czy sycylijskie primitivo.

Najlepsze odmiany włoskiego wina

We Włoszech zarejestrowanych jest ponad 350 odmian winorośli, jednak w praktyce jest ich znacznie więcej z czego dużą ich część stanowią odmiany autochtoniczne. Wiele szczepów, takich jak np. nuragus, uprawianych jest od czasów starożytnych.

Dobre białe włoskie wina produkowane są m.in. z takich szczepów jak: Prosecco (Glera), Pinot Grigio, Moscato, Garganega, czy Ribolla Gialla. W smaku są zdecydowanie lżejsze niż wina czerwone. Doskonale sprawdzą się do lekkich dań, świeżych warzyw, ryb i owoców morza.

Najpopularniejsze szczepy winorośli, z których produkowane jest wino czerwone to: Sangiovese, Nebbiolo, Primitivo, Montepulciano, Barbera, Dolcetto i Nero d’avola. Wina czerwone charakteryzują się bardziej zdecydowanym smakiem. Dzięki ich różnorodności można znaleźć zarówno te wytrawne, intensywne, korzenne jak i te delikatniejsze, o wyższej kwasowości i owocowych nutach. Włoskie czerwone wina wytrawne i półwytrawne to doskonały wybór do czerwonego mięsa, półsłodkie do serów, a słodkie idealnie będą się komponować z deserami.

Na szczególną uwagę zasługuje szczep Sangiovese. To z tej odmiany produkowane są najlepsze wina z Toskanii. Przede wszystkim Brunello di Montalcino – jedno z najdroższych włoskich win i najbardziej prestiżowe wino Toskanii, produkowane wyłącznie ze szczepu sangiovese, o pięknym rubinowym kolorze, aromacie owoców jagodowych i wysokiej kwasowości. Kolejnym doskonale znanym na całym świecie winem z Toskanii produkowanym z sangiovese jest Chianti i Chianti Calssico, które produkowane jest tylko w centralnej części, tam gdzie produkcję tego wina rozpoczęli Etruskowie. Choć Chianti to szereg różnych odmian to z reguły wyróżniają się one przyjemnym owocowym aromatem i kwiatowymi nutami. Inne znane wina Toskanii to między innymi Montepulciano, Bolgheri i Maremma.

Dobre włoskie wina są produkowane na całym terenie Italii, jednak miano króla włoskich win zdobyło produkowane w Piemoncie wino Barolo. Powstaje ono z winogron ze szczepu Nebbiolo. Początkowo ma mocno kwasowy smak, jednak z czasem staje się bardziej szlachetne i zaskakujące, może rozwijać się nawet kilkanaście lat. 

Krótko o długiej historii włoskiego wina

Początek historii wina we Włoszech datuje się około 1000 roku p.n.e. Pierwszymi, którzy zaczęli uprawiać winorośle na terenie Włoch byli Etruskowie. Jednak fundamentalny wpływ mieli starożytni Grecy. To oni rozwinęli uprawę winorośli, ich krzewy wsparte były na palu (wcześniej rosły przy wysokich drzewach), wprowadzili nowe odmiany i przeprowadzali różnego rodzaju eksperymenty na winogronach, a wiele dzisiejszych odmian pochodzi właśnie z czasów kolonizacji helleńskiej. Grecy nazwali wtedy teren współczesnych Włoch Enotria Tellus , czyli ziemią wina.

Największy rozkwit produkcji wina zaczął się w czasach Imperium Rzymskiego. To właśnie wtedy powstało tam najwięcej winnic, a wino eksportowane było na całą Europę.

Dzisiaj Włosi korzystają z tych długoletnich tradycji, cały czas udoskonalając proces produkcji i eksperymentując. Nic więc dziwnego, że są światowym liderem, a włoskie wino jest synonimem dobrego wina.

Wina włoskie w sklepie Włoski Sklepik

Jeśli chodzi o dobre wina włoskie, sklep Włoski Sklepik z pewnością Was nie zawiedzie. W naszej ofercie znajdziecie zarówno włoskie klasyki, jak i te mniej oczywiste, lecz równie wyjątkowe pozycje. Włoskie wina doskonale urozmaicą nawet zwykłą kolację, dodadzą elegancji każdemu przyjęciu, sprawdzą się podczas spotkań z przyjaciółmi, a także z pewnością będą wyjątkowym prezentem, który ucieszy każdego. We Włoskim Sklepiku oferujemy wina wysokiej jakości od najlepszych producentów, które z pewnością zachwycą Was swoim bogatym aromatem i wyważonym smakiem. Jeśli macie ochotę na wyśmienite wina włoskie – sklep Włoski Sklepik zaprasza!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium