- Gnocchi 500 g Divella
Rodzaj włoskich, ziemniaczanych klusek, których głównym składnikiem są oczywiście ziemniaki i mąka. Bardzo proste do przygotowania w domu.
Po ugotowaniu powinny być mięciutkie i pulchne, niczym poduszeczki. Na powierzchni często mają charakterystyczne paski wykonane widelcem lub specjalnym przybornikiem kuchennym.
Są to jedne z najstarszych, tradycyjnych kluseczek, po raz pierwszy goszczących na stołach w wieku XII.
Co dokładnie oznacza słowo gnocchi? "Gnocco" po włosku to po prostu "głupek", osoba o małym wyrazie inteligencji. Odnosi się to do "głupich" pisarzy tamtego okresu.
Gnocchi są podawane głównie z sosami, idealnie komponują sie z pesto, sosami serowymi i z dodatkiem szałwi.
Czas gotowania: około 2 minut
Wartość energetyczna w 100g:
Energia - 671 kJ / 158kcal
Białko - 5,22g
Tłuszcz - 0,41g
w tym nasycone: 0g
Węglowodany - 32,6g
w tym cukry: 0,1g
Sól - 1,4g
Sposób przechowywania: w suchym i chłodnym miejscu