Opis

Właściwości lauru wynikają z bogatej zawartości olejków eterycznych, obecnych w jagodach i liściach. Liście laurowe są szczególnie bogate w dobroczynne składniki i esencje aromatyczne, zwłaszcza jeśli zbiera się je zimą i wczesną wiosną. Właśnie z tego powodu nasz laur, który spontanicznie rośnie na terenie Parku Madonie, zbierany jest głównie wiosną i suszony w cieniu, aby zachować swoje właściwości w niezmienionym stanie.

Rozprzestrzenianie się i szerokie zastosowanie go w kuchni sycylijskiej sprawiło, że laur został wpisany na listę tradycyjnych włoskich produktów spożywczych (PAT) i wskazany przez Ministerstwo Rolnictwa, Polityki Żywnościowej i Leśnej (Mipaaf) jako typowy produkt sycylijski.

Liście są używane do nadawania smaku różnym potrawom mięsnym, rybnym i strączkowym. Służą do aromatyzowania warzyw i grzybów w oleju i occie.

W ziołolecznictwie i medycynie naturalnej laur uznawany jest od czasów Greków i Rzymian, o różnych dobroczynnych właściwościach m.in. środki antyseptyczne, moczopędne.Uważany jest również za naturalny środek odstraszający owady i pasożyty.

 

Pochodzenie: Wyprodukowano i zapakowano na Sycylii. Produkt włoski. Rolnictwo ekologiczne.

Certyfikacja: IT BIO 006

X

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Liście laurowe gałązki sycylijskie BIO Azienda Agricola Filippone 25 g

Cena: 17,05 zł 17.05
ilość +- szt.
duża ilość
24 godziny - sprawdź formy dostawy
Złóż zamówienie w ciągu:
 
a wyślemy je jeszcze dziś
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium