- Mąka kukurydziana – polenta Divella 500gr
Polenta to sycąca włoska potrawa ludowa, podobna do mamałygi, sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej, obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej.
Mąkę kukurydzianą otrzymuje się z przemiału kukurydzy. Charakteryzuje się ona szerokim zastosowaniem w żywieniu, szczególnie w diecie bezglutenowej.
Duża wartość dietetyczna mąki jest wynikiem zawartości białka, witamin z grupy B, E, A oraz błonnika pokarmowego, który jako niestrawny węglowodan ułatwia proces trawienia.
Mąka kukurydziana zawiera też znaczne ilości składników mineralnych, a wśród nich: fosfor, magnez, selen, kobalt, potas.
Ze względu na wysoką zawartość skrobi w mące kukurydzianej bywa ona stosowana do wypieku ciast i pieczywa, w którym niepożądane jest wytworzenie siatki glutenowej np. w biszkoptach.
Dodatek mąki kukurydzianej wpływa na powstanie drobnych porów w strukturze ciasta, a tym samym na jego lekkość i na uzyskanie ładnego, złotego koloru.
Polenta jest smaczna, tania i łatwa do wykonania, szczególnie ta w wersji błyskawicznej z dodatkiem sera i różnych sosów oraz warzyw, przyprawiona czosnkiem, solą i pieprzem oraz rozmarynem.
Jest również świetnym dodatkiem do wielu potraw mięsnych i rybnych.
Składniki: 100% mąka kukurydziana
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1494 kJ/352
Tłuszcz - 1,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,3 g
Węglowodany - 77,4 g
w tym cukry - 0,8 g
Białko - 6,3 g
Sól - 0,002 g
Mąkę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Najlepszym miejscem do przechowywania mąki jest temperatura pokojowa, ponieważ ciepło i zimno mogą mieć na nią wpływ.