- Penne rigate bezglutenowe 400g Divella
Penne rigate to fenomen jeżeli chodzi o makarony - swoją uniwersalnością podbił niemalże cały świat. Jest to jeden z najbardziej znanych makaronów na świecie. Ma kształt długopisu, o czym świadczy też jego nazwa, bowiem "penne" można dosłownie przetłumaczyć jako "długopis".
Zaskakująca jest jego wrzechstronność, pasuje niemalże do każdej potrawy, do każdego sosu, w niemalże każdej formie podania. Makaron pochodzi z regionu Lombardii, jest dosyć gładki, prosty, "ucięty" na końcach.
Idealny w formie pieczonej, wyśmienity z sosami na bazie warzyw takich jak papryka, cukinia i karczochy.
Makaron bezglutenowy jest to idealne rozwiązanie dla tych osób, które nie mogą spożywać zwykłego makaronu z mąki zbożowej, bo ich organizm nie toleruje glutenu - białka zawartego między innymi w zbożach.
Makaron bezglutenowy jest przeważnie produkowany z mąki kukurydzianej bądź ryżowej.
Czas gotowania: około 9-10 minut
Wartość energetyczna w 100g:
Energia - 1510 kJ / 356kcal
Białko - 6,2g
Tłuszcz - 1,5g
w tym nasycone: 0,59g
Węglowodany - 78,8g
w tym cukry: 0,55g
Sól - 0,01g
Sposób przechowywania: w suchym i chłodnym miejscu