- Makaron caserecce - Divella 500 g
Casarecce/cassarecia pochodzi z Sycylii, ale jest popularnym makaronem również w innych regionach centralno-południowych Włoch.
Specyficzna nazwa nawiązuje do smaku i kształtu, ponieważ caserecce można dosłownie przetłumaczyć jako "domowej roboty".
Jest to kuzyn arabskiego makaronu "busiate" uzyskiwanego z "bus", czyli cienkiej trzciny, która w przeszłości była wykorzystywana do zawijania kawałków ciasta.
Casarecce ma kształt wąskiej, skręconej i walcowatej rurki.
Najlepiej go łączyć z ciężkimi sosami, doskonale smakuje również w formie zapiekanki.
Czas gotowania: około 8-10 minut
Wartość energetyczna w 100g:
Energia - 1508 kJ / 355kcal
Białko - 13g
Tłuszcz - 1,7g
w tym nasycone: 0,9g
Węglowodany - 72g
w tym cukry: 3,9g
Sól - 0,004g
Sposób przechowywania: w suchym i chłodnym miejscu