Oliwa Gust'Oro, to oliwa o smaku i zapachu typowym dla oliwek z pierwszych jesiennych zbiorów. Produkt 100% włoski, odpowiedni dla konsumentów poszukujących oliwy o delikatniejszym i lekkim smaku.
Historia manufaktury
Zgodnie ze starożytną tradycją przekazywaną od 1930 roku, olejarnia Secchicchi produkuje oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia w północnej Sardynii, w centrum obszaru, na którym uprawa drzewa oliwnego ma swoje korzenie w czasach starożytnych. Dzięki starannym zbiorom i selekcji oliwek, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest zdrowa i lekka, o szczególnie niskiej kwasowości i owocowym smaku. Oleificio Secchi jest firmą z certyfikatem ISO 9001: 2008, certyfikowaną przez IFS i spełnia wymagania produkcji ekologicznej.
Dane techniczne produktu
Średnia wysokość gajów oliwnych: 150/300 m. n.p.m.
Wolna kwasowość (% kwasu oleinowego): mniej niż 0,4
Liczba nadtlenków: mniej niż 10
Kolor oleju: zielony
Zapach oleju: świeżych oliwek
Smak oleju: średnio owocowy
Smak: świeży, średnio pikantny i gorzki, z posmakiem przypominającym karczoch
Stosowana odmiana oliwek: głównie Bosana
Okres zbiorów oliwek: listopad-grudzień
Miejsca odbioru: 100% Włochy
Dojrzałość oliwek: zielone lub maksymalnie 50% ciemne
Metoda zbioru: mechaniczna
Metoda mulczowania: cykl ciągły