Oliwa z oliwek extra vergine Silis zawdzięcza swą nazwę od obszaru, na którym płynie rzeka Silis, wśród wzgórz Sennori ozdobionych starożytnymi drzewami oliwnymi. Jej smak jest lekki choć intensywny, bogaty w wyraźne aromaty owoców i warzyw, migdałów i ostu. Certyfikat DOP otrzymała ze względu na obszar przeznaczy do uprawy oliwek.
Historia manufaktury
Zgodnie ze starożytną tradycją przekazywaną od 1930 roku, olejarnia Secchicchi produkuje oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia w północnej Sardynii, w centrum obszaru, na którym uprawa drzewa oliwnego ma swoje korzenie w czasach starożytnych. Dzięki starannym zbiorom i selekcji oliwek, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest zdrowa i lekka, o szczególnie niskiej kwasowości i owocowym smaku. Oleificio Secchi jest firmą z certyfikatem ISO 9001: 2008, certyfikowaną przez IFS i spełnia wymagania produkcji ekologicznej.
Dane techniczne produktu
Średnia wysokość gajów oliwnych: 150/300 m. n.p.m.
Wolna kwasowość (% kwasu oleinowego): mniej niż 0,4
Liczba nadtlenków: mniej niż 10
Kolor oleju: intensywnie zielony
Zapach oleju: świeżych oliwek
Smak oleju: średnio owocowy
Smak: świeży, średnio pikantny i gorzki, z posmakiem przypominającym karczoch
Zastosowana odmiana oliwek: Bosana
Okres zbiorów oliwek: listopad-grudzień
Miejsca zbioru: Sassari, Sennori, Sorso, Alghero, Ittiri, Bosa
Dojrzałość oliwek: zielone lub maksymalnie 50% przyciemnione
Metoda zbioru: mechaniczna
Metoda Mulitura: ekstrahowana na zimno granitem i kamieniami Sinolea lub cykl ciągły