Nasze oregano uprawiane jest na otwartych polach i w wysokich górach (1000 m n.p.m.), na całym terenie Parku Madonie. Wysokość jest jednym z istotnych elementów zapewniających wysoką jakość uprawy. Znajduje w górach Madonite naturalne środowisko, w którym najlepiej rozwija się niepowtarzalny aromat, mocny smak i wszystkie jego właściwości.
Jest szeroko stosowany w kuchni śródziemnomorskiej, a zwłaszcza do przyprawiania pizzy, sałatek, ziemniaków, przetworów w oleju i occie, mięsa i ryb.
W oregano tradycyjnie rozpoznaje się różne właściwości terapeutyczne, takie jak: przeciwbólowe, antyseptyczne, wspomagające proces trawienia, uspokajające na kaszel, łagodzące ból jelit. Obecnie właściwości przeciwutleniające obejmują również zwalczanie wolnych rodników i działanie przeciwzapalne.
Pochodzenie: Wyprodukowano i zapakowano na Sycylii.
Produkt włoski. Rolnictwo ekologiczne.
Certyfikacja: IT BIO 006