- Ryż do risotto arborio - Riso Scotti 500 g
Ryż idealny do włoskiego risotto o kleistej konsystencji, z kolei Risotto to obok pizzy czy makaronów jedno z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej.
Prawdziwe danie o kremowej, kleistej konsystencji bazuje na dwóch podstawowych gatunkach ryżu Arborio lub Carnaroli.
Odmiana Arborio to ikona włoskiego ryżu do risotto wysokiej jakości, o ziarnie większym niż inne odmiany i dużej zawartości skrobi. Jej nazwa pochodzi od miasta Arborio w dolinie Padu, które znajduje się w regionie Piemont we Włoszech.
Ryż Arborio ma delikatnie słodki smak, a dodatek oliwy albo bulionu sprawia, że znacząco zwiększa on swoją objętość.
Składniki: ryż arborio.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 1490 kJ / 351 kcal
Tłuszcz - 1,3 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,4 g
Węglowodany - 77 g
w tym cukry - 0,3 g
Błonnik - 1,9 g
Białko - 6,9 g
Sól - 0 g
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.